Днес трябваше да бъде погребението му в Дупница, но церемонията беше спряна

Мистерия около завръщането и смъртта на Ангел Христов! Познат като единия от така наречените братя Галеви. Христов избяга от България през 2012-та година и оттогава е обявен за издирване, както у нас, така и по света. В събота стана ясно, че той се е завърнал в страната, без знанието на службите, и е починал. Версията засега е инфаркт. Днес трябваше да бъде погребението му в Дупница, но церемонията беше спряна.

Тялото е транспортирано в София, за да му бъдат направени множество експертизи и да се уточни самоличността и причините за смъртта му.  Прокуратурата образува две разследвания във връзка със смъртта на Ангел Христов, научи NOVA от Окръжна прокуратура – Кюстендил.

Ангел Христов е издъхнал снощи. Няма потвърдена информация точно къде и в колко часа. Според отец Георги Паликарски, с когото Христов поддържал приятелски отношения, всичко се е случило в дома му – след 22 часа. Не става ясно, обаче кой ден - петък или събота. Първата информация за смъртта на Христове се появи именно в събота около девет вечерта.

"Той се прибрал вечерта, около 22:30 ч. И се разчуствал доколкото знам и е получил инфаркт. Не знам откъде точно се е прибрал да ви кажа истината, но от чужбина. Аз съм свещеник, откъде да знам откъде е минал, както си е излязъл, когато напуснаха България, така се е и прибрал", сподели духовникът.

Много въпросителни има с фактологията около смъртта на Ангел Христов. От Спешния център в Кюстендил обясниха за NOVA, че в 1 часа след полунощ в събота срещу неделя от полицията в Дупница са им се обадили с молба да бъде изпратена линейката за превозване на трупове. Вътрешният министър отрече това да е така, обяснявайки че полицията е успяла да намери трупа само благодарение на оперативна информация.

Издирваният от Интерпол Ангел Христов от "братя Галеви" е починал в България

"Ако не беше се намесила полицията в случая, щеше да приключи погребението и нямаше да изследваме трупа на Ангел Христов, вероятно, така че заради действията на полицията ние ще разберем причините за смъртта, а те ще ни дадат отговори на много въпроси", обясни Демерджиев.

Тялото е транспортирано в столицата. Там ще бъде направена аутопсия, за да се установят точните причини за смъртта.

"За нас е важно да се установи как е влязъл, откъде е влязъл, както и причината за смъртта. Разпоредил съм да се направи всичко необходимо, за да се установи има ли някакво въздействие довело до смъртта на Ангел Христов. Ако няма въздействие, каква е причината за смъртта. Даже изследваме версия дали е влезнал жив, или е влязъл трупа му на територията на страната", посочи министърът.

Според отец Георги Паликарски многократно са му пращани поздрави от Христов, но не знае кога и дали се е връщал у нас. "Властите все пак имат право това да го направят – за да установят дали е починал от инфаркт", каза още той.

В Ресилово също казват, че не са виждали Ангел Христов в селото. Но не изключват и версията той да е бил там, без да бъде разпознат.

Според Антонио Якимов, който е основен свидетел в делото срещу братя Галеви, цялата история изглежда съмнителна. "Съмнявам се е, че той в действителност, защото при тях винаги всичко е съмнително, не мога да ви кажа защо, Давността на присъдите им, в които бяха обвинени, изтича 2025 година, и би трябвало да се приберат без никой да ги закача, поне това, което знам. И едва ли има логика да се прибереш и да тупнеш в собствената си къща ей така", заяви той.

На този етап няма никаква информация или следа за това в България ли се намира и Пламен Галев. Отец Георги Паликарски смята, че Христов е извън България, иначе е щял да се обади.

А прокуратурата разследва два казуса. Първото разследване ще установява причините за смъртта и ще трябва да потвърди самоличността на Христов. По първоначални данни по тялото на мъжа няма следи от насилие. Въпреки това е назначена аутопсия, а насроченото за днес опело е отложено. Второто разследване е за вещно укривателство. То цели да установи помагал ли е някой на Христов да се укрие в дома си в Ресилово и колко време е продължило това.

По всяка вероятност смъртта на Христов не е настъпила в имението му в село Ресилово. Кметът на Ресилово Мариана Доцина изрази съмнение за това къде точно е настъпила смъртта на Христов, тъй като тя самата не е подписвала смъртен акт. „След като не са ме потърсили, за да издам документа, значи вероятно не е настъпила смъртта тук. Където е настъпила смъртта, там се издава смъртният акт. Той се издава по място на събитието, а не по постоянен адрес”, коментира тя. По думите на Доцина тя никога не е виждала двамата мъже и дори е възможно да не ги познае. 

Погребението на Христов ще се състои веднага щом тялото му бъде освободено след аутопсията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.