Броят на жертвите беше ревизиран на 275 загинали и 1175 ранени

Индия посочи причината за тежката влакова катастрофа. Електронната система за сигнализация е насочила единия пътнически влак по грешна линия. Министърът на железниците каза, че "някаква намеса в сигнализацията" е пуснала експреса от Колката до Ченай по съседен коловоз.

След влаковата катастрофа в Индия: Близки на загиналите разпознават телата им

Там бил спрян товарен влак, в който пътническия се ударил с пълна скорост от 130 километра в час. Вагоните се пръснали и препречили пътя на втори експрес - от Бенгалуру до Колката. Властите твърдят, че хората допуснали грешката вече са определени, но не посочиха имена или длъжности. Броят на жертвите беше ревизиран на 275 загинали и 1175 ранени. В пътническите влакове е имало 2 хиляди души. Близо 800 са хоспитализирани.

"Става дума за автоматиката за насочване. Задействано е електронното блокиращо устройство и това е предизвикало инцидента. Кой и защо го е направил ще се уточни след разследването", заяви Схрашвини Вайшнав, министър на железниците.

"Правителството разглежда инцидента като много сериозен. Дадох разпореждане за щателно разследване. Виновните ще бъдат намерени и ще получат най-стриктно наказание. На никой няма да се размине", посочи Нарендра Моди, премиер на Индия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.