Асен Василев обяви, че ще изтегли бюджета на служебния кабинет

Бюджетът и конституционната реформа са двата основни приоритета на новото редовно правителство. Асен Василев обяви, че ще изтегли сметката на служебната власт и в най-кратки срокове кабинетът „Денков-Габриел” ще внесе собствен бюджет.

Кабинетът „Денков - Габриел” - одобрен: Спорове и обвинения преди гласуването му в парламента (ОБЗОР)

Новият министър на правосъдието обяви, че реформата в съдебната система, трябва да е готова до шест месеца. Атанас Славов допълни, че във всеки един момент е готов да си подаде оставката, ако реформата се превърне в имитация.

„Няма да има компромиси. Ще има конституционна реформа на структурата на съдебната власт и прокуратурата. Това е заявка, която имаме от самото начало на нашето участие в политическия процес. Този път виждам и воля в парламента да се случи по правилния начин, без исторически компромиси”, посочи той.

При предаването на властта: Критика от Денков за освободените зам.-министри

Финансовият министър Асен Василев заяви че бюджетът на служебната власт ще бъде изтеглен и ще се напише изцяло нов. Пенсии и социални плащания няма да се пипат, нито ще се вдигат данъци.

„Най-важното в момента е да се изтегли Законът за бюджета, който беше внесен от служебния кабинет. Следващата седмица - две да бъде прегледан с всички министри, спрямо програмата, която те са заложили и да бъде внесен в парламента и преди парламентарната ваканция България да има бюджет”, уточни той.

Оценките на политическите формации за ротационното правителство (ОБЗОР)

Междувременно новите във властта влязоха в кабинетите си. „Аз съм един от вас. Познавам проблемите и трудностите, с които се сблъсквате всеки ден. Познавам вашите препятствия. Аз и екипът ми ще направим всичко по силите си, за да помогнем да се справим заедно с тях. Аз съм човек от системата, не съм политическа фигура. Ще направя всичко възможно да държа МВР далеч от политическата сцена”, посочи вътрешният министър Калин Стоянов. 

„Търпимостта е правилното решение за изградените с нарушения пътища. Добре е да съставим всички документи, които да ни дадат увереност, че те са годни за експлоатация“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

„Най-важното е да успеем да консолидираме агрохранителната верига от полето до масата. Затова Министерството на земеделието става Министерство на земеделието и храните", обясни министър Кирил Вътев при встъпването си в длъжност.

Новият министър на здравеопазването проф. Христо Хинков бе категоричен, че ще продължи работата по всичко започнато. „Всички проекти, които са започнати от предишното ръководство, ще ги прегледам и ще завърша. Принципът е този – след като е започнат един проект, след като са вложени средства, пари и усилия, той трябва да бъде завършен, а не да бъде спрян. Винаги могат да се намерят аргументи един проект да бъде спрян и започнат наново, но аз съм против това“, каза професорът.

ВСИЧКО ЗА ГЛАСУВАНЕТО НА КАБИНЕТА "ДЕНКОВ - ГАБРИЕЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.