109-има депутати подкрепиха предложението

Със 109 гласа "за", 69 "против" и 8 въздържали се, депутатите одобриха Делян Пеевски за член на Комисията по конституционни въпроси. Освободен ще бъде Гюнер Ахмед. 

Предложението бе подкрепено от 64-ма депутати от ГЕРБ-СДС (един гласува "против"), 34-има от ДПС и 11-има от ИТН. Против се обявиха 16-имата представители на БСП в залата, както и 58 депутати от ПП-ДБ. Осмината въздържали се също са от втората политическа сила. "Възраждане" не участва в гласуването.

След гласуването възникнаха пререкания между депутати на "Възраждане" и ПП-ДБ, които се събраха около парламентарната трибуна. За да успокои обстановката, председателят на НС Росен Желязков обяви 20-минутна почивка. След нея народните представители отново не пожелаха да седнат по местата си и продължиха разпрата. Минути по-късно Желязков окончателно закри заседанието.

По време на дебата от "Възраждане" призоваха за откритост от страна на новите управляващи. От ПП-ДБ заявиха, че няма да подкрепят предложението, ИТН иронично призоваха за подкрепа, от ГЕРБ-СДС напомниха как се избира съставът на комисии, а от БСП заявиха, че с тях не са водени разговори за конституционно мнозинство.

Цончо Ганев от "Възраждане" каза, че няма нищо лошо и нищо нередно ДПС, в лицето на Пеевски, да иска това, което му се полага. "Искат да си платите това, че ще ви подкрепят и това, че има правителство и ще променяте Конституцията заедно с тях и благодарение на тях, с техни предложения. Време е да застанете с лицата си, да застанете тук и да кажете: "Сгрешихме, не бяхме прави спрямо Пеевски, няма нищо лошо той да е в тази комисия и даже ще го номинираме за шеф на ДАНС", каза Ганев.

Тошко Йорданов от ИТН посочи, че право на всяка парламентарна група е да предлага когото пожелае за член на комисия. Той призова "Възраждане" да подкрепят това предложение и ги призова да си представят "красотата на момента". "Представете си Христо Иванов и Делян Пеевски в една комисия - и двамата са юристи. Представете си бъдещето, в което те ще са заедно", отбеляза той.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък припомни, че въпросът с номинираните народни представители от различни парламентарни групи в състави на комисии не стои за първи път в пленарна зала. "Прецедент беше, че точно вашата парламентарна група в 46-тото НС оспори номинацията на народни представители от ГЕРБ-СДС и за първи път в новата демократична история на НС те не бяха избрани за членове на комисия, защото моралните съдници така са решили", отвърна тя на Йорданов.

Христо Иванов от ПП-ДБ определи Комисията по конституционни въпроси като "особена". "След 6 избора видяхме едно нещо - събирането на гласове в парламента в тази обществена атмосфера все по-малко произвежда доверие. Възможността конституционната комисия да произведе доверие е изключително крехка", каза той и уточни, че трябва да гледат състава на тази комисия по по-различен начин от останалите комисии. Иванов посочи, че той не е част от нея и добави, че той и неговата парламентарна група няма да подкрепят предложението Пеевски да стане член на комисията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че социалистите са добронамерена и държавнически отговорна партия. "Борисов злоупотреби с тази наша принципност и добронамереност. С нас до този момент никой не е водил разговори за конституционно мнозинство. БСП няма да ви бъде патерица и във вашите задкулисни заигравки няма да участва", подчерта тя и добави, че когато имат какво да кажат, ще го направят публично. "Нито сме участвали в преговори за министри и министерства, нито за конституционно мнозинство", каза още Нинова.

Преди гласуването Пеевски се срещна с Кирил Петков за разговор за конституционните промени. След това депутатът от ДПС коментира пред БНР: "Нека да видим, да разговаряме. Нали това беше смисълът, вчера ги подкрепихме само заради това. Нашият проект може да го видите - той бе раздаден на всички преди година и половина. Обсъждаме го в момента, Те също имат проект, който чакаме да ни изпратят. Предложенията няма да бъдат само "наши" или "ваши". От всички проекти ще направим един, който заедно ще внесем".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.