Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер разлюля Пловдив в сряда

Пловдивчани твърдят, че са получили предупреждение на телефоните си за земетресението, разлюляло града под тепетата в сряда. Припомняме, че трус с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер разлюля района на Пловдив около 15.30 ч.

„Получих известие по време на труса. Някои казват, че са имали съобщение 20 секунди преди това. Известието гласеше: „Силен трус с магнитуд 5,3. Застанете на безопасно място или се евакуирайте”, сподели в ефира на „Здравей, България” Румяна Самоковарева, кмет на село Крумово.

„Земетресението се усети много силно, но за кратко. Нощта премина спокойно. Няма паника сред населението. Разрушенията са доста малко. В селото има три разрушени комина. Днес ще бъде направен оглед и ще се окаже помощ, където има нужда. Сградата на читалището и кметството също с щети”, допълни Самоковарева.

Засегнат е и покривът на самотно живееща, прикована на легло жена.

„Ще направим всичко възможно със средства от общината да възстановим коминното тяло, за да помогнем на жената”, допълни кметът на селото. 

Силно земетресение в България (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Бях на работа по време на труса. Нямаше паника. Най-важно е хората да запазят самообладание. Има правило, че ако може да се евакуирате до 10 секунди след началото на люлеенето, е хубаво да го направите. Ако сте на висок етаж, е по-добре да намерите укритие. Безсмислено е да тръгвате по стълбите”, обясни Красимир Каракашев, доброволец, участвал в спасителните операции след смъртоносното земетресение в Турция.

Освен щетите в Крумово, има четири сигнала за пострадали училища – 2 на територията на Асеновград и 2 в Садово.

50 процента от комините на къщите в Караджово са разрушени. Сред тях и този на Цветанка Вълканова.

„Много страшно беше. Аз не мога да си дойда на себе си. Цяла нощ не сме спали. С тези ниски пенсии, не знам как ще се справим”, сподели жената.

„Във физкултурния салон всички прозорци са счупени, но наличието на щори е помогнало да не паднат стъкла. Има откачени осветителни тела. Очакваме застрахователите да дойдат”, каза директорът на ОУ "Васил Левски " в село Караджово.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.