Руската телевизия излъчи интервю с президента Путин, записано на 21-ви юни

Броени часове след като наемниците от "Вагнер" влязоха в Русия и почти стигнаха до Москва, те вече се оттеглиха и освободиха Ростов на Дон.

На фона на въпросите дали този удар отвътре ще промени хода войната в Украйна, Путин беше категоричен, че специалната операция, както той я нарича, остава основен приоритет.

Няма категорична информация за местонахождението на Пригожин след бунта му, но се твърди, че е в Беларус, след като метежът беше спрян именно с намесата на беларуския президент Александър Лукашенко.

Ден след неуспешния опит за преврат, руската телевизия излъчи интервю с президента Путин. То обаче е записано на 21-ви юни, 3 дни преди "Вагнер" да тръгнат към Москва. В интервюто държавният глава казва, че страната остава уверена в изпълнението на плановете си, свързани със цитирам „специалната военна операция“ в Украйна.

Американското разузнаване е знаело още от средата на юни за плановете на Пригожин

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обаче изрази сериозни съмнения около руските способности във войната след бунта на Вагнер. Само преди 16 месеца руските войски бяха на прага на Киев, а сега трябва да защитават Москва срещу собствените си наемници, каза Блинкън. Затова той вижда пукнатини във властта и авторитета на Путин. Експерти пък са единодушни, че внимателно изгражданият имидж на Путин значително е бил разрушен през последните 24 часа. Затова, според тях, е твърде вероятно той да се опита да го възстанови, като стане още по-авторитарен. И поредният въпрос без отговор - почти 24 часа след края на бунта - не знаем къде е лидерът на Вагнер Евгений Пригожин.

Колкото рязко напрежението ескалира в Русия, толкова рязко се успокои. Президентът на Беларус Александър Лукашенко е договорил с Евгений Пригожин да спре похода си към Москва.

"Лукашенко познава Пригожин отдавна, от 20 години и това е негова лична инициатива, договорена с президента Путин. Благодарни сме на президента на Беларус за усилията му", заяви Дмитрий Песков.

Веднага след новината, че Пригожин спира похода на "Вагнер", с изстрели във въздуха, негови наемници започнаха да напускат превзетия от тях южен град Ростов на Дон. По улиците обаче, хора аплодираха бойците в знак на подкрепа.

Колоната на "Вагнер" е повредила над 10 000 кв. м. пътна настилка в Ростов на Дон

След заминаването на Пригожин от Русия, "Вагнер" вероятно ще се влее в редиците на редовната руска армия или ще бъде закрита.

"Ако сте Евгений Пригожин, трябва да си наемете нов дегустатор за храната и да си пазите гърба, защото много хора, включително Путин, ще бъдат доста ядосани от това, което видяхме. А Путин не забравя. Често иска да си отмъсти на тези, които според него са му забили нож в гърба. И той каза точно това по телевизията - че това е удар в гърба", заяви Бриан Тейлър, професор от университета в Сиракуза.

Съгласно договорката с Беларус, всички обвинения срещу Пригожин и бойците му ще бъдат оттеглени от властите с мотива да бъде избегнато кръвопролитие. Местните власти в Русия съобщават, че изтеглянето на бойците от Вагнер е почти приключило и е минало без никакви инциденти.

Блокадите, наложени по руските пътища, вече са вдигнати.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.