Възстановката е на Историческия музей в Казанлък

Дигитална възстановка върна към живот средновековния град Крън. Реконструкцията беше представена в Казанлък от професор Николай Овчаров. Според него Крън се е намирал именно в старата част на подбалканския град.  Възстановката става възможна благодарение на една стара снимка.

Професор Овчаров представи средовековния Крън с 3D анимация. „Който се търси в казанлъшкото поле наистина, на различни места, вече повече от 100 години”, заяви проф. Николай Овчаров.

Основната възстановка е на централната кула, която може да бъде разгледана. Разкопки на мястото на кулата са невъзможни, защото тя попада в урбанизираната територия на Казанлък, затова Овчаров използва съвременни дигитални методи.  До възстановките на кулата се стига след две почти случайни открития. Едното е открита стара снимка.

Мюнхен – грандиозна архитектура и природна красота (ВИДЕО)

„На базата на тази снимка и различни доказателства, които имаме - аналогии с други обекти от България, Византия и Сърбия от 14-и век, ние успяхме да направим тази възстановка дигитална”, посочи професор Овчаров.

В кулата зрителите могат да видят средновековна принцеса. Накитите ѝ са открити при полицейска акция преди 7 години. „При съвсем случайна проверка се попадна на една шахматна кутия, която беше пълна със сребърни и златни накити, дамски от 14-и век”, припомни професор Овчаров.  

Севиля – история, страстни танци и аромат на портокали (ВИДЕО)

Това е наборът на една принцеса от 14-и век в района на Казанлък. В анимацията са използвани и нови похвати. „На живо за заснети актьори в 360- градусова среда, което беше голямо предизвикателство”, твърди Емил Михов, компютърен експерт.

Идеята на професор Овчаров е България да представя все по-атрактивно своята богата история.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.