Възможно е да се намали доплащането на лекарства от пациентите с вдигане на реимбурсни ставки, смята той

Бюджетът на НЗОК е писан от хора, които са извън Касата и нямат понятие от това, направили са счетоводни сметки и са разместили цифрите. Възможно е да се намали доплащането на лекарства от пациентите с вдигане на реимбурсни ставки. НЗОК може да поеме 100% от медицинските консумативи. Това каза за "Денят на живо" бившият управител на НЗОК проф. Петко Салчев.

Проф. Салчев: Октомври ме предупредиха, че ако не слушам, ще бъде вдигнат целият БЛС срещу мен

''Член 6 на новия бюджет в НЗОК казва, че Касата ще финансира осигуряването на наемането на персонал в болници в отдалечени райони, както и в извънболничната помощ. Парите за заплати в отдалечени села ще се вземат от общата сума, за да бъдат разпределени на другите за персонал. Останалите болници ще се вместят в останалия бюджет за клиничните пътеки", посочи той. 

Според него само 28% е относителният дял на бюджета на НЗОК за лекарства. Тези за домашно лечение са 14,8%, а 12,5% са за болнично лечение. 7,8% са отделени за първична доболнична помощ, 7,24% за специализирана, 3,7% за медико-диагностични дейности. Проблемът е какви изследвания ще бъдат предложени на пациента, а не в прегледа. Имаме 16% увеличение на бюджета на НЗОК, но 15% са изхарчени според отчета", коментира професорът. И допълни, че е против обявяването на търгове за лекарски услуги.

Той даде пример с цитонамазката, която струва 9,50 лева. "Когато си го платите частно е 60-70 лева. Затова лекарите не искат да го правят по Каса. Всяко регистрирано лекарство е качествено, проблемът е начина на изписване. Трябва да има допълнителна група, която да изкара лекарствата за редки заболявания, а останалите средства за евтини лекарства да бъдат увеличени. В момента НЗОК реимбурсира само 25% от цената", обясни проф. Салчев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Цветина Петкова