Вижте какво сподели той пред NOVA

Злато за България на първенството на планетата за хора с увреждания. В Париж гюлетласкачът Ружди Ружди постави световен рекорд и зае първото място. За него битката за златото е позната територия. През 2017 г. българинът стана световен шампион. Година по-рано химнът пак звучеше в негова чест, но като олимпийски златен медалист.

Освен златото в Рио Ружди има и сребро от игрите в Токио. Атлетът вече е носител и на 4 световни титли. След Доха, Лондон и Дубай дойде време за Париж. Днес атлетът се завърна на българска земя с поредния медал в ръце. 

„Бях готов! Бях готов да направя хубав опит! Силата си намирам в успеха.  Да показвам на хората, че един човек в инвалидна количка не трябва да се отказва“, сподели Ружди пред NOVA.

БЪЛГАРСКИ УСПЕХИ В ПЛУВАНЕТО: Три европейски титли, световен рекорд и покрити нормативи за Олимпиада за Петър Мицин

Когато е на 17 години претърпява тежка катастрофа. Тогава открива спорта и шампиона в себе си. „Всичко ми минава пред очите от нулата се качихме на върха“, добави още той.

Но пътят към върха е осеян с трудности. „Десет дни преди състезанието получи много сериозна инфекция на лявото ухо. Болезнена! Беше на гентамицин”, каза Радостин Тодоров, треньор на Ружди.

Радостин Тодоров пръв вижда таланта на Ружди. И точно затова настоява премиите за българските параолимпийци да се изравнят с тези на здравите спортисти.

„Това, че много хора не са им обръщали внимание на това какви жертви дават, не означава, че трябва да ги оценяват процентно и да казват колко спортисти са те“, каза още Тодоров.

Официално: Гинес призна рекорда на летеца Николай Калайджиев (ВИДЕО)

От спортното министерство заявиха за NOVA, че от януари, миналата година, премиите за призово класиране на паралимпийски игри са увеличени и достигат 160 хил. за златен медал. За Ружди обаче движещата сила са хората. И посланието, което той иска да им остави.

„Да се пробват! Да се пробват, а като не става, да не се отказват лесно, да не се предават, да се мъчат да направят нещо“, сподели Ружди. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.