Най-съществени са измененията при играта с ръка и засадата

От новия сезон 2023/2024 г. в сила влизат някои промени и допълнения към Правилата на играта в съответствие с изискванията на Международния борд на футболните асоциации (IFAB).

Най-съществени са измененията при играта с ръка и засадата.

Жълт картон за игра с ръка в наказателното поле, ще се показва само при два случая – когато действието е умишлено и преднамерено и играта с ръка спира директен удар към вратата или пас към съотборник е спрян умишлено и по този начин е спряна обещаваща атака. 

При засадата, ако защитник играе с топката, но ясно се вижда, че той е могъл да реагира по-адекватно, топката лети дълго време, той е стъпил здраво на двата си крака и т.н., отиграе лошо и топката попадне у съперник, който е в положение на засада, такава не се маркира.

Ако обаче защитникът играе с топката, но е ясно, че не е в състояние да я контролира, вижда я в последния момент или прави опит да играе с нея с последни сили и я докосва, тогава засада ще бъде маркирана.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.