Според експертизата над 400 шева и 21 рани са лека телесна повреда

Според съдебномедицинската експертиза, над 400-те шева по тялото на 18-годишното момиче, както и 21 рани, нанесени с макетен нож, са лека телесна повреда. Какво казва законът и кога едно нараняване се квалифицира като по-тежко?

Законът дава множество възможности за квалификация на „лека телесна повреда”. В текстовете масов бой по хулигански подбуди и нанасяне на побой с тъп предмет, например бухалка, са равни по тежест и наказание. Стига от двете деяния да няма трайни увреждания на здравето.

ВСИЧКО ЗА БРУТАЛНАТА АГРЕСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Ако обаче побоят е нанесен по хулигански подбуди, или с особена жестокост спрямо жертвата, то тогава обвинението става по-тежко. Но не и наказанието - то все така ще остане до 3 години лишаване от свобода.

Лека телесна повреда са тези наранявания, които не причиняват трайно увреждане на здравето, инвалидизация или обезобразяване, казват съдебните лекари.

„Ако в дълбочина не се установява увреждане на подлежащи големи кръвоносни съдове, големи нерви, големи мускулни структури и сухожилия, така че да се затрудни движенията на крайника, или да се причини състояние на временна опасност за живота, то тези наранявания, макар и изглеждащи фрапантно, съгласно нашите критерии изглеждат като лека телесна повреда”, обясни д-р Димитър Николов, нач. отделение „Съдебна медицина” – ИСУЛ.

Раните сами по себе си не са опасни за живота и възстановяването от тях е около месец, казват още лекарите.

„Леката телесна повреда се контролира от вида на нараняванията, а не от това кой и защо е причинил нараняванията. Говорим за чисто медицинския критерий. Съдебните лекари не осъждаме кой и защо го прави, а само какво и как го е направил”, обясни д-р Димитър Николов.

В закона ясно е разписано кога нараняването е средна или тежка телесна повреда, казват юристи.

„Дъвкателните способности се увреждат, но без чупене на зъб. Също, когато имаме наранявания, счупвания по тялото, също е средна телесна повреда. Тежката телесна повреда е инвалидизиране”, обясни адвокат Аделина Натина.

Има разлика и в наказанията, според констатираното от лекарите и събраните доказателства.

„Трябва да се направи един обстоен анализ дали самата лека телесна повреда не е по начин, особено мъчителен, но наказанието е едно и също - до три години лишаване от свобода. И съответно за средната телесна е до шест години лишаване от свобода”, обясни адвокат Натина.

Протести в десетки градове заради жестоко малтретираното 18-годишно момиче (ВИДЕО+СНИМКИ)

И ако законът приравнява сбиването на футболен мач по хулигански подбуди с пребиването от бой вследствие на ревност, то съдебните лекари виждат различни последици от двете деяния.

„Ако са обширни синините, по цялото ви тяло, примерно повсеместни отток и кръвонасядане на окото или двете очи, с притваряне на очната цепка, счупване на носа, без разместване на носната пирамида, да - това е най-тежката степен от лека телесна повреда”, обясни доц. Александър Александров, нач. клиника „Съдебна медицина", Александровска болница.

Ако обаче раните оставят белег, то тогава се говори за средна телесна повреда, уточнява шефът на „Съдебна медицина".

„Загрозява лицето, променя го с постоянен характер, то тогава може да се обсъжда, обезобразяване”, обясни доц. Александров.

Повърхностните рани кървят най-много, защото са засегнати меките тъкани, напомнят медици.