По думите на министъра за случая с пострадалото момиче в Стара Загора трябва да има комплексна оценка за извършването на деянието

Готов е проектът на медицинския стандарт по съдебна медицина. Това каза министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на изслушването му в парламентарната комисия по здравеопазване, свързано с наличието на утвърден медицински стандарт „Съдебна медицина“ и спазване на правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза по случая с пострадалото момиче в Стара Загора.

Заради случая с Дебора: Изслушват здравния министър в ресорната комисия

Стандартът утре ще бъде разгледан на заседание на ръководството на Министерството на здравеопазването и предстои общественото му обсъждане, допълни министър Хинков. Стандартът определя минималните задължителни изисквания към структурите, осъществяващи дейността, а основната цел на специалността е да се подпомагат органите на правораздаването и да съдейства за спазване на законността. Стандартът е професионален протокол за работата на специалистите, за да може да работят по-спокойно и сигурно, добави министър Хинков.

"Трябва да има стандарт, но няма как да бъде регламентирана експертната дейност и конкретното мнение на експерта като рамка, защото така неговата независимост няма да съществува. Това ще е краят на съдебната медицина", смята доц. Александър Апостолов - председател на Българското дружество по съдебна медицина.

Хинков учреди Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница

По думите на министър Хинков за случая с пострадалото момиче в Стара Загора трябва да има комплексна оценка за извършването на деянието и съдът е този, който взема под внимание всички обстоятелства по дадено престъпление. Съдебната медицина е интердисциплинарна, не е чисто медицинска практика, а и съдебна, каза още той. По думите му съдебните медици са в изключително деликатна ситуация от години и едва ли стандартът ще облекчи работата им.

"Нямат правна рамка за дейността си и съответно търпят критика от всеки, който не разбира от тяхната работа и второ - недостатък е, че когато няма правна рамка не е ясно кой как и при какви условия оказва контрол на тази дейност. Това една клинична специалност която към момента е лишена от наказателна отговорност", заяви Мария Петрова - адвокат по медицинско право.