Жителите на селото готвят голям протест и в София

Серия нови протести започват жителите на Цалапица след убийството на 24-годишния Димитър Малинов. Трета седмица нито прокуратурата, нито полицията съобщават информация дали основният заподозрян за убийство Рангел Бизюрев, за когото има издадена европейска заповед за арест, е задържан. Междувременно заради пропуски в работата на районното управление, разследването се поема от полицейската дирекция в Пловдив. Жителите на селото готвят голям протест и в София.

ПРОТЕСТЪТ В ЦАЛАПИЦА: Искат уволнения и в полицията, и в прокуратурата

Майката на убития - Атанаска Бакалова, каза в ефира на "Здравей, България", че Бизюрев е бил локализиран, но все още не е задържан. 

Тя коментира и временното отстраняване на началника на Районното управление в Стамболийски главен инспектор Ангел Керпиев. "Не може да бъде временно отстранен. Защо се забави издирването на моя син, след като беше подадена информация, че лицето Рангел Бизюрев го е търсел, за да го бие? Защо никой не го взе под внимание? На този етап не мисля, че трябва да бъде временно отстранен", посочи тя. 

Според източници на NOVA, след като се е върнал в Германия, издирваният е сменил квартирата си, както и града, в който е пребивавал по-рано.  

Убийството в Цалапица: Дисциплинарно производство срещу шефа на полицията в Стамболийски

"Тук се прикрива нещо, има голям чадър. Защо на 26-и, когато са заловени, разпитани, получени признания от единия близнак, те са пуснати след няколко дни?", попита Бакалова. По думите ѝ е имало прикриване на доказателства. "С всеки един ден губя надежда, че Рангел Бизюрев ще бъде заловен. Той се е чул с негов близък, доколкото разбрах, и е запитал защо всичко е прехвърлено на него, заявил е, че са трима", посочи още тя.  Припомняме, че по случая вече са арестувани близнаците Борислав и Валентин Динкови за лично укривателство на убиеца.

Според германското издание „Билд“, което твърди, че Рангел няма да може да напусне пределите на Германия заради издадената европейска заповед за арест, близнаците са го укривали четири дни. Майката на убития поиска разследващия прокурор да бъде отстранен. 

"Протестите ще продължат", заяви кметът на Цалапица Ивайло Данаилов. По инициатива на новия началник на ОДМВР-Пловдив в четвъртък ще бъде организирана широка среща с населението в читалището на селото.

"Имам личното обещание от г-н Начев, че в рамките на месец ще има 24-часово полицейско присъствие, което вече е факт, до изясняване на случая. Имаме обещание и за по-нататъчни регулярни проверки и патрули в селото", каза Данаилов. 

Утре ще се гледа делото на двамата близнаци, които ще поискат от съда да бъдат пуснати на свобода. Жителите на Цалапица предвиждат нов протест - за 12:30 ч. пред Съдебната палата в Пловдив. В събота граждани излизат на протест и в столицата.