Казусът „Дебора“ извади на бял свят и други случаи на подобно освидетелстване

Случаят „Дебора“ от Стара Загора извади на бял свят и други водени дела, при които жертвите очакват справедливи присъди.

Близки на загинало през 2019 г. момче споделят, че мъж, който е блъснал и убил сина им, в момента е на свобода с условна присъда. Въпреки че 25-годишният Живко бил със счупена челюст, при падането изпада в кома и умира от черепно-мозъчна травма, прокурорът настоява, че загиналият е имал лека телесна повреда, твърдят близките.

Какво представлява стандартът по съдебна медицина

Семейството на починалия млад мъж вече четири години търси справедливост. Според бащата на жертвата в епикризата пишело, че синът му има счупена скула. Това било достатъчно основание нараняванията да бъдат окачествени като тежка телесна повреда. Съдът обаче не взел под внимание написаното, допълва почерненият баща.

По думите на лелята на Живко - Йорданка Пеева, не било уточнено дали смъртта на племенника ѝ е настъпила заради удара, или заради самото падане.

NOVA потърси и другата гледна точка - тази на прокуратурата в Стара Загора. Отговорът, който получихме, е, че случаят ще бъде проверен, заедно с разпредени проверки на стари дела.

Повече гледайте във видеото.