Вижте малко известни факти за певицата

Талантлива, обичана, неразбрана. Ейми Уайнхаус си отиде едва на 27 г., но успя да остави след себе си не просто следа. С неповторимия си глас, тя докосна сърцата на милиони хора, така че, когато чуят името ѝ, в съзнанието им веднага да изплуват нейните песни, пише Vesti.bg.

Току-що гледахме невероятен музикален филм, част от разнообразните продукции на Marquee TV, от ТВ платформата на EON, и се вдъхновихме да ви разкажем повече за живота ѝ.

Ейми Уайнхаус се ражда на 14 септември 1983 г. в северен Лондон в еврейско семейство, което споделяло любовта си към джаза. Баща ѝ Мичъл е бил таксиметров шофьор, а майка ѝ Джанис - фармацевт. Има и по-голям брат - Алекс. Баща ѝ често си припявал вкъщи, още по-често пеел Франк Синатра на малката Ейми, което се превърнало в толкова голямо хоби за малкото момиченце, че на учителите им било доста трудно да я накарат да спре да пее в час.

Въпреки ранния ѝ интерес към музиката, пътят на Ейми до голямата сцена не е бил никак лесен.

ЖИВОТЪТ НА ЕЙМИ УАЙНХАУС В СНИМКИ

Когато навършва девет години, нейната баба Синтия ѝ предлага да се запише в театралното училище "Susi Earnshaw". На десет годишна възраст Ейми сформира рап група, наречена "Sweet 'n' Sour" с приятелката си Джулиет Ашби. 

Уайнхаус посещава театралното училище четири години, след което се насочва към друго такова – "Sylvia Young Theatre School", откъдето е била изключена, защото "не се стараела достатъчно" и "е дръзнала да си пробие носа".

Продават на търг вещи на Ейми Уайнхаус

Скоро след това Ейми започва работа в шоубизнеса, като журналист за "World Entertainment News Network", пеейки в джаз банда. Тогава най-добрият ѝ приятел, соул певецът Тайлър Джеймс, изпраща нейна демо касета на човек от A&R. 

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК.

Снимка: Getty images

Когато навършва девет години, нейната баба Синтия ѝ предлага да с запише в театралното училище "Susi Earnshaw". На 10-годишна възраст Ейми сформира рап група, наречена "Sweet 'n' Sour" с приятелката си Джулиет Ашби. 

Уайнхаус посещава театралното училище четири години, след което се насочва към друго такова – "Sylvia Young Theatre School", откъдето е била изключена, защото "не се стараела достатъчно" и "е дръзнала да си пробие носа".

Скоро след това Ейми започва работа в шоубизнеса, като журналист за  World Entertainment News Network, пеейки в джаз банда. Тогава най-добрият ѝ приятел, соул певецът Тайлър Джеймс, изпраща нейна демо касета на човек от A&R. 

Как ще изглеждат починали знаменитости, ако бяха живи сега

През 2003 г. тя издава дебютния си албум "Frank", който пожъна изключителен успех и кариерата ѝ тръгва нагоре с пълна сила. Това, което обаче изстрелва наистина Ейми към върха и я прави популярна по целия свят, е вторият ѝ албум "Back to Black", издаден през 2006 г.

Уайнхаус е била изключително близка с баба си и дори ѝ посвещава татуировка - една от най-разпознаваемите по тялото ѝ, тази на ръката ѝ, изобразяваща момиче в стил pin-up, обградено със сърца и надпис "Синтия". Taзи татуировка става емблематична за силната връзка между Ейми и нейната баба, и не спира да вдъхновява феновете ѝ и до днес.

Снимка: Getty images

В началото на 2005 г., след като здравето на баба ѝ се влошава, личните проблеми на изпълнителката започват да се задълбочават. Успоредно с дългогодишната ѝ битка с булимията и зависимостите, отношенията ѝ и с приятеля ѝ Блейк Фийлдър-Сивил не завършват добре. През 2008 г. Ейми влиза в клиника, но това не спомага особено за психичното ѝ здраве.

По-късно през същата година тя бива арестувана два пъти.

През последните няколко години от живота ѝ папараците не спират да я преследват. Певицата дори се сдобива с ограничителна заповед, която да ги държи далеч от нея.

Нова восъчна фигура на Дейвид Боуи в музея на Мадам Тюсо в Лондон (ВИДЕО)

Ейми Уайнхаус притежаваше наистина забележителен талант. Тя имаше уникалната способност да създава стил, който малцина биха могли да имитират, и който се превърна в муза за редица модни дизайнери като Карл Лагерфелд. Ейми съживи британската музика и оказа огромно влияние върху нарастването на популярността на жените соло изпълнителки.

На 23 юли 2011 г. Ейми е открита мъртва в апартамента си в Лондон. След аутопсията не са дадени причини за смъртта ѝ, но на 23 август 2011 г. излизат резултатите от направените токсикологични тестове. Те показват, че в кръвта има следи от алкохол, но не и от наркотици. 

Бащата на Ейми Мич Уайнхаус откровено споделя, че дъщеря му все още е имала проблеми с алкохола и не е успявала да контролира страстта си към него след няколкоседмично въздържание. Тленните ѝ останки са кремирани в Лондон на 26 юли 2011 г.

Снимка: Getty images

Ейми Уайнхаус завинаги ще остане в съзнанието и сърцата на почитателите ѝ, които сега имат възможността да се насладят на един рядко виждан неин концерт, както и разширени интервюта с певицата, в които тя разказва за своя стил - поп-джаз, и за влиянието, което са ѝ оказали в музиката легенди като Махалия Джексън, Сара Вон, Рей Чарлз, Шангри-ла.

През 2006 г. младата Ейми Уайнхаус приема покана да участва в ежегодния фестивал "Други гласове" в Ирландия. Тя се отправя към църквата "Сейнт Джеймс" в Дингъл, малко рибарско градче на Графство Кери, в най-югозападната част на страната, за да изпее на живо шест песни за 20 мунути, с акомпанимент от две китари пред малка публика.

Скромното ѝ участие обаче оставя голям отпечатък върху един малък град. Всички присъстващи си спомнят "Денят, в който тя дойде в Дингъл". 

Във филма освен пълното ѝ изпълнение, ставаме свидетели и на интимни, разширени интервюта, с водещия на предаването "И други гласове" Джон Кели, в които Ейми разказва за музикалните си постижения, но и за стремежите за кариера и живота си преди славата.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – 
част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.