Българката е предложена за поста еврокомисар по иновациите и образованието

В 13 ч. започва гласуването в Европейския парламент за номинираната за еврокомисар Илиана Иванова. Ресорите, за които е предложена, са иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта.

През миналата седмица комисиите дадоха зелена светлина за кандидатурата ѝ, а гласуването днес е последната стъпка от процедурата и е само формалност. Припомняме, че дотук се стигна, след като Мария Габриел се отказа от поста, за да започне преговори за съставянето на правителство с мандата на ГЕРБ-СДС.

Високи оценки за Илиана Иванова в Брюксел

Иванова запазва ресорите на Мария Габриел “Наука, младеж, образование и култура” и въпреки малкото време, с което разполага, си постави реалистична програма по приоритети.  Откакто страната ни членува в ЕС, нашите комисари са винаги жени, а половото равенство пък е  приоритет в европейските институции.

До края на годината парламентът ще трябва да одобри заместниците и на холандския комисар Франс Тимерманс, който се прибра в страната си за надпревара в холандските избори, а вероятно и на една от най-силните комисарки - Маргрет Вестагер, която се е насочила към ЕИБ.

Днешната пленарна сесия на ЕП в Страсбург е и първа за новия политически сезон, който ще приключи с европейските избори през юни. Утре председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще направи отчет за работата си като остава отворен въпросът дали тя ще се кандидатира за втори мандат начело на институцията. 

Репортер: Антоанета Николова