Зам.-министърът поясни, че няма да се налага да внасяме електричество на по-високи цени

Няма опасност България да остане без ток и да се налага да внасяме на по-високи цени. Това увери в студиото на „Здравей, България” зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов.

Той коментира и протестите на енергетиците и миньорите. Според него част от исканията са изпълними, но за останалите трябва да бъде постигнат компромис.  

„След 2020 г. е недопустимо да бъде въвеждан Механизъм за инсталации с по-висока интензивност на емисиите на въглероден диоксид, каквито са имено нашите електроцентрали. Електроенергийната система има нужда от поддържане на определени характеристики. Именно съществуващите мощности на въглищните централи са в състояние да ги осигурят. В момента те предоставят такива услуги на електроенергийната система. Ако не са в състояние да ги предоставят, операторът ще трябва да търси алтернативни решения. По тази причина има разговор с електроенергийния системен оператор във връзка с това да се разработи механизъм, по който да бъдат осигурени тези услуги”, обясни Ненов.

Мнението на експертите: "За" и "против" въглищните централи

„Идеята е на този етап да работят електроцентралите в моментите, когато пазарната цена го позволява. Тогава на пазарен принцип електроенергийният системен оператор да провежда търгове и на базата на конкуренти предложения от страна на участниците да купува най-изгодното, така че да осигури надеждната работа на електроенергийната система”, поясни зам.-енергийният министър.

Целия разговор гледайте във видеото.