"България ще предложи хуманитарна помощ на Тел Авив", посочи премиерът

Трябва да следим много внимателно ситуацията в Израел, защото има потенциал за много сериозна ескалация. Всяка от основните движещи сили – от една страна израелците и палестинците, от друга страна Иран и нейните прокси групи като „Хизбула”, от трета страна САЩ и Русия – всяка от тези страни трябва да помисли как да деескалира този конфликт. Няма да е лесно. Но в края на краищата това ще бъде решението, защото опасността да се разрази една много по-голяма буря е много сериозно. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг за журналисти в „Евксиноград“.

"Нека отново да поздравим институциите – МС. Министерство на транспорта, МВнР, които реагираха изключително бързо. България беше единствената страна, която успя в кратки срокове  да проведе два полета. Събираме още информация и желаещи. Когато има достатъчно хора и е безопасно за полет – ще можем да извършим още един такъв полет", посочи той. 

ЕВАКУАЦИЯ ОТ ИЗРАЕЛ: Втора група български граждани пристигна у нас

На въпрос очаква ли президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност и необходимо ли е според него, той подчерта: „Този въпрос трябва да зададете към президента. В случая, когато има едно такова изостряне на обстановката – може би си заслужава да се свика. Но при положение сме в предизборна ситуация, виждаме, че някои от партиите използват всяка възможност, за да се опитата да ескалират, вместо да деескалират положението – трябва да се помисли какъв ще бъде резултатът от един подобен съвет и дали би бил полезен”.

По думите му България ще предложи да изпрати хуманитарна помощ на Израел. „Ще видим дали можем да помогнем с болнична помощ. По отношение на техника и военна помощ – не се обсъжда въобще подобен вариант. Тук конфликтът е на съвсем друго ниво”.

По повод предстоящото гласуване на първия вот на недоверие към кабинета и подкрепата на ГЕРБ  Денков заяви: „Няма какво да се заплашваме. Всеки от нас – поне аз и екипът около мен  се опитваме да свършим нещо полезно за България. Ако някой не иска да участва в този процес, тогава може и да сбърка математиката. Но това е съвсем друга задача. Ние всеки ден работим с мисълта, че колкото повече работа успеем да свършим, толкова по-добре".

 „Оттеглянето на териториалните планове би било едно изключително вредно действие, за самите региони”, категоричен бе премиерът, визирайки едно от исканията на протестиращите миньори и енергетици, за да прекратят блокадите на АМ „Тракия” и Прохода на републиката.

"Няма да изтегля териториалните плановете. Тяхното изтегляне означава България да се откаже доброволно от процедурата, по която тя получава подкрепа за осъществяване на съответния преход. Това, което съм предложил многократно, е протестиращите да се включат в обсъждания как да бъдат модифицирани плановете, тъй като сме в етапа, в който те все още могат да бъдат променяни”, заяви Денков.

И отново подчерта, че плановете не затварят никакви мини и ТЕЦ-ове, а дават възможности за развитие на регионите. „Иначе мините и тецовете ще затворят така или иначе по пазарни механизми и заради развитието на технологиите”, посочи премиерът.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК