Международната общност призова към въздържаност

Светът следи с напрежение очакваната израелска сухопътна операция в Ивицата Газа. Повече от 300 000 войници са струпани по границата и ще влязат в анклава всеки момент. За последните 18 години, откакто се изтегли от Ивицата, Израел е вкарвал два пъти армията там - за 15 дни през януари 2009 г. и за 19 дни през 2014 г. Трета подобна операция в момента изглежда неизбежна, но се очаква тя да е по-мащабна, по-дълга и по-кървава от всичко, на което сме ставали свидетели досега.

Досегашните операции следват модел - първо масиран ракетен и артилерийски обстрел по инфраструктурни обекти, последвани от наземна операция. Израел има преимущество заради численост на армията, оръжейните системи и логистиката, но през годините бойците от „Хамас” са се приспособили значително, така че да се възползват от градската среда на Газа.

Огромният проблем за израелската армия ще бъдат предварително подготвените позиции на „Хамас”, включително подземните тунели, прокопани назад през годините и оборудвани със системи за комуникация. Затова има сериозни опасения, че такава операция няма как да се размине без цивилни жертви. В Ивицата Газа, чиято площ е едва 365 квадратни километра, живеят 2,3 милиона души, т.е тя е изключително гъсто населена, и на пътя на атаката ще има много палестински жени и деца.

ОТВЕТНИЯТ УДАР НА ИЗРАЕЛ: Пълна блокада на Ивицата Газа, невиждана по мащаб мобилизация

Горивото на единствената електроцентрала в Газа вече свърши и анклавът остава на тъмно. Още преди дни бяха блокирани доставките на храна и вода.

Докато заемат позиции, израелските военни продължават да намират тела на убити хора в населените места, граничещи с Ивицата Газа.

„Към 6 часа тази сутрин, броят на жертвите е потресаващите 1200 убити израелски граждани. Ще повторя тази цифра, защото е трудна за възприемане - 1200 убити, почти всички от тях цивилни”, заяви Йонатан Кунрикус, офицер в израелската армия.

Армията вече е разположила артилерия, танкове и десетки хиляди войници. Наземната атака срещу гъстонаселения район изглежда ще започне скоро.

„Войниците са в близост до Газа и се приготвят да изпълнят мисията, която им беше дадена. Мисията, която правителството на Израел ни даде - да направим така, че след тази война „Хамас” да няма никакви военни способности, с които да заплашват или убиват израелски цивилни”, каза Йонатан Кунрикус.

Според ООН, 200 000 души в Ивицата Газа вече са без дом - или около 10% от населението на анклава. Хората са без ток, вода и храна. Горивото на единствената централа вече свърши и хората или ще останат на тъмно, или трябва да разчитат на собствени генератори. Израелските въздушни удари продължиха през цялата нощ.

„Това, което се случва, е ненормално. Ситуацията е ненормална, нито едно място не е безопасно. Аз лично се евакуирах три пъти от вчера. Казват да се евакуираш, да идеш в къща на приятел. А после и на него му казват да се евакуира, да иде в къщата на друг приятел. Ужасна е ситуацията. Нямаме вода, нямаме ток, нямаме интернет”, разказва Плестиа Алакад, журналистка от Газа.  

Мозъкът на операцията - терористът на "Хамас", когото Израел не можа да убие

Решението на Израел да наложи пълна блокада на Газа продължава да търпи критики.

„Израел има правото да се защитава. Но това трябва да стане в рамките на международното право. А някои техни решения му противоречат”, заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи.

Бившият лидер на „Хамас” призова за масови протести в целия арабски свят в петък.

„Да изпратим послание от площадите и улиците, послание на гнева, че сме с Палестина, че сме с Газа, с Ал Акса, с Йерусалим. Че сме част от тази битка. Газа ви моли за помощ, с вещи и пари, с каквото притежавате, всеки, който може да помогне. Това е моментът на истината”, заяви Халед Мешал, бивш лидер на „Хамас”.

Не стихва напрежението и на другия фронт – „Хизбула” изстреля нови ракети от Ливан към територията на Израел. В отговор, израелската армия нанесе въздушен удар по два района в Ливан.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК