Гласуването ще се проведе в петък

Спорове, обвинения и контраобвинения - това беляза дебата за първия вот на недоверие срещу кабинета „Денков”. Народното събрание прекъсна предизборната си ваканция заради поисканото отстраняване на правителството. Вотът беше внесен от „Възраждане”, БСП и ИТН заради енергийната политика и най-вече проблема с поетия ангажимент за затварянето на големите тецове.

„Лобизъм, корупция, некадърност в сферата на енергетиката ще доведат до закриване на хиляди работни места”, посочи Искра Михайлова от „Възраждане”.

Нинова: Вотът на недоверие е най-малкото, което трябва да направим

„Според вас акад. Денков явно носи отговорност не само за последните 128 дни, но и за изминалите 30 години. Този вот няма да мине. Ще се борим за българи като първа класа европейци, ще се борим за нашата родина”, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Обвиненията не спряха заради изтекли „опорки” за защита на ротационното правителство. „Денков, който е секретарка на Делян Пеевски, трябва да обобщи визионерски, отвъд дребните предизборни кавги, и разбира се, Денков трябва да посочи колосалния напредък, който кабинетът отключи в безпрецедентни кратки срокове. Три пъти има „колосален” в тези опорки. Който го е писал е колосален некадърник”, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Премиерът и енергийният министър отхвърлиха обвиненията: „Единственият провал, който видяхме днес, е в опитите на опозицията да излъже българския народ, че идва някакъв енергиен апокалипсис. Ще ви разочаровам, господа от опозицията – енергиен апокалипсис няма и няма да има”, посочи Денков.

„Този отчет ще бъде качен в сайта на Министерството на енергетиката и всеки български гражданин ще може да се запознае с него”, увери енергийният министър Румен Радев.

„Възраждане” иска вот на недоверие. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС застават зад кабинета (ОБЗОР)

Задочен сблъсък имаше между Корнелия Нинова и Бойко Борисов заради отсъствието му от пленарната зала. „Оставили са ПП-ДБ да се пържат в собствен сос. Бойко Борисов – той днес няма да дойде, няма и да се изкаже. Но утре ще натисне копчето и ще спаси правителството”, смята лидерът на БСП.

„Ние в момента се справяме най-добре и като опозиция, и като управляващи. Опозицията не спира да ме търси. Когато ме няма не ги лови сън тези хора”, добави Борисов.

В кулоарите Асен Василев не се нае да прогнозира дали ГЕРБ и ДПС ще дадат подкрепа за кабинета. „Не мога да ви кажа, това зависи от тях. Също така не бих подценявал вота на недоверие”, подчерта той.

„Единодушно ще подкрепим правителството”, заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски.

След четири часа престрелки и в пленарната зала, и в кулоарите, председателят на парламента Росен Желязков определи: „Утре заседанието за гласуване на недоверие ще започне в 15 часа”.

През днешния ден имаше и нова заявка – ако утрешният вот на недоверие не успее, от БСП ще започнат събиране на подписи с искане за нов вот на недоверие на тема национална сигурност и отбрана.