Спецоперацията се проведе в четвъртък на територията на Габрово, Варна и Бургас

Общо 14 души са задържани при спецакцията срещу организирана престъпна група, купувала, регистрирала и продавала луксозни автомобили - предмет на престъпления. Това съобщи директорът на ОД на МВР-Бургас старши комисар Емил Павлов. Операцията се проведе в четвъртък на територията на Габрово, Варна и Бургас.  

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Групата може да бъде определена като международна, тъй като част от автомобилите, които са регистрирани на наша територия и са трафикирани в чужбина, са обект на престъпление от държави от Западна Европа. Групата е действала от 2019 г. до момента, като са установени 30 коли, които са предмет на престъпление”, подчерта той.

На петима от задържаните, вече са повдигнати обвинения за „участие в престъпно сдружение”. Ако бъдат признати за виновни, ги грози затвор до шест години. 

АКЦИЯ КРАЙ БУРГАС: Издирват се скъпи крадени коли (ВИДЕО+СНИМКИ)

Двама от обвиняемите са извън България и за тях ще бъдат издадени европейски заповеди за арест, каза прокурор Георги Чинев от Окръжната прокуратура в Бургас. За останалите трима ще бъде поискана мярка за неотклонение „задържане под стража”. „В момента те са задържани за 72 часа”, допълни прокурор Чинев.

Директорът на ОД на МВР Бургас уточни, че част от крадените луксозни коли са били на чужди туристи, дошли на почивка  у нас през лятото. „Друга част от колите са предмет на лизингови измами – основно на територията на Германия. Те са регистрирани в България с неистински документи и променен идентификационен номер, след което са били изнасяни за държави от Близкия изток през Турция”, каза ст. ком. Павлов.

Той посочи, че са констатирани слабости при регистрацията на колите в "Пътна полиция". "Аз, като директор, съм взел мерки. Променена е цялостната организация при регистрацията на коли и е сменен съставът на КАТ в Бургас", заяви той.

Повече по темата гледайте във видеото.