„Няма обявена пълна евакуация на граждани от Израел", подчерта министърът на странспорта в "Събуди се"

„Няма обявена пълна евакуация на граждани от Израел. Посолството ни в Тел Авив и МВнР изготвиха ясен план кой трябва да бъде транспортиран до България. С първия полет бяха прибрани хора, които бяха в Израел краткосрочно – на екскурзия, на лекар, и които не успяха да се приберат заради отменени полети. В момента се транспортират хора, които са с българско гражданство и са с деца и се страхуват да останат в Израел. С първите два полета са прибрани 170-180 души. А тази нощ около 94 души се прибраха с правителствения самолет”.  Това заяви в студиото на „Събуди се” министърът на транспорта Георги Гвоздейков по повод евакуацията на българи от Израел.

По думите му е имало готовност за извършването и на втори полет тази нощ. „Имахме разрешение, но информацията, която получихме от посолството в Израел е, че няма достатъчно хора, за да напълним самолета. От тук нататък, когато има необходимост, когато се съберат хора и няма алтернативен транспорт от съответните авиокомпании, които летят до там – ние ще се отзовем отново”, категоричен е министърът.  

ТЯ Е ПОЛКОВНИК ОТ ИЗРАЕЛСКАТА АРМИЯ: За войната в Близкия Изток и цената, която ще плати светът

Гвоздейков коментира и информацията, че хора са чакали на летището в Тел Авив, а самолетите са се върнали полупразни. „Това не е така. И трите полета, които са извършени от правителствения самолет, са били с пълен капацитет заети места”, посочи той. И допълни, че само на първия полет е имало само един чужд гражданин, който е бил евакуиран.

Министърът подчерта, че правителственият самолет евакуира българи от Израел, тъй като официалният национален превозвач „България Еър“ е преустановил към момента полетите до Тел Авив и няма редовна линия до израелската столица, тъй като има проблем със застраховките на самолета. „Това е основната причина, която възпрепятства полетите на „България Еър“ . Ние извършваме полети под съвсем друга юрисдикция. Тези полети са дипломатически и за тях се издават отделни разрешения за полет от израелските власти. Двата полета нямат нищо общо”, категоричен е Гвоздейков.

Правителственият самолет евакуира още 96 българи от Израел

"Имаме готовност да изпратим нов самолет за евакуация от Израел, ако ситуацията там ескалира. Екипите са налице. Тези хора са професионалисти, за което им благодаря.  И никога не е стоял въпросът, че трябва да извършат полет, поставени под някакъв риск. Те са подготвени, знаят какво правят", заяви министърът. 

До 3 години страната ни ще поднови железопътния транспорт с нови влакове и нова инфраструктура, коментира още Гвоздейков. Парите се очаква да дойдат от проект по Плана за възстановяване и устойчивост. 

"България има огромен проект по Плана за възстановяване на тема "Железопътен транспорт". От там ще получим 50 процента от необходимия капацитет на подвижен състав. Това ще го поднови доста сериозно. Ще имаме нови влакове, нови локомотиви, нов подвижен състав, нови мотриси. Ще имаме и нова инраструктура, по която работим. Около 2026-2027 година да имаме качествен вид транспорт", подчерта министърът.

Целия разговор гледайте във видеото.