„Колкото повече се препече брашното, толкова по-тъмна ще бъде бозата", каза Надежда Стоянова
В Община Радомир празнуват Деня на бозата. Гостите на събитието ще могат да се насладят на организираната празнична програма с гозби и боза.
В Стоювата къща в гр. Радомир е запазен гюм с надпис: „Екстра боза”. С него в миналото се е пренасяла резливата течност. Градът става център на бозаджийството в началото на ХХ век.
Баницата е сред най-вкусните ястия на света
„Тайната на хубавата боза е да станете сутрин рано, преди първият петел да е пропял, ама и хубаво да се скарате с него, че да Ви олекне”, разказва с усмивка Рада, която е облечена в народна носия.
Авокадо вместо тутманик и смути вместо боза в детските градини
Надежда Стоянова признава, че много обича боза и си е приготвила у дома с препечено брашно, както е по старите рецепти.
„Колкото повече се препече брашното, толкова по-тъмна ще бъде бозата. Синовете съм си отгледала с кашичка от препечоно брашно”, допълни тя.