Коментар на специалистите в правната наука проф. Даниел Вълчев и проф. Пламен Киров

Надявам се, че стана ясно, че интернет гласуване не е просто да се осъществи, особено за общество със специфична култура като нашето. Човек, който е средно грамотен без специални познания, трябва да може да проследи от първия акт до последния един изборен процес. Това каза проф. Даниел Вълчев за NOVA.

ПЪРВИ РЕЗУЛТАТИ ОТ EXIT POLL: Балотажи в София, Пловдив, Варна и други големи градове

"Машинното гласуване е добра идея, но тръгна с фалстарт, защото в Изборния кодекс не бе заложено броене на разписките, дори когато има спор. Независимо как ще гласуваме, хубаво е да се разберем помежду си и хората да се успокоят, че гласът им ще бъде представен.  Има проблем с доверието в машинното гласуване. Всички негативи, които се приписваха на Терзиев, бяха компенсирани от скандала с машините. Трябва да престанем да създаваме напрежение помежду си", посочи той.

Конституционалистът Пламен Киров от своя страна обясни, че ако е констатирано въздействие върху машините, ДАНС не може да си замълчи. "ЦИК в случая постъпи мъдро, защото противното означаваше да поставим под съмнение днешните резултати. Съдът се произнася незабавно само ако е уредено като самостоятелна процедура. Коалицията на непартньорите ще продължи да съществува, защото залогът е много голям. Няма истинско самоуправление, защото общините не могат да се издържат сами. Има недоверие в масите към машинното гласуване", заяви той.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Повече гледайте във видеото.