Проф. Велизарова от Александровска болница с повече информация по темата

За новите изследвания, които откриват скрито кървене от стомашно-чревния тракт, за методите, които показват за синдром на раздразненото черво или пък за наличието на сериозно заболяване, за ранната диагностика говори проф. Милена Велизарова от Централната клинична лаборатория на Александровска болница в предаването „Пулс” по NOVA NEWS.
 
„В Централната клинична лаборатория въвеждаме два нови теста за изследване при пациенти с стомашно-чревни оплаквания. Методите, които използваме при определянето на тези два показателя са с най-висока аналитична диагностична надеждност. Целта е точно ранна диагностика при пациенти с оплаквания от стомашно-чревният рак, които могат да бъдат най-различно естество, но това може да ни помогне да отхвърлим или пък евентуално да отложим във времето по инвазивните ендоскопски методи. За съжаление, тези тестове не биха могли да посочат къде точно е кървенето, но могат да ни покажат, че има такова кървене, така че да насочат нашето внимание към търсенето на причината”, каза проф. Велизарова.
 
Тя обясни, че кървенето може да бъде от най-различен произход – хемороиди, полипи, възпаление на червата, карцином.

Как да се храним и как да приготвяме храната си: Съветите на доц. Маслянков
 
Това изследване може да бъде направено както при пациенти
с оплакване, така и при безсимптомни пациенти, тъй като може да ни посочи вниманието наличието на карцином в много ранен стадий, допълни лекарят. Тя обясни, че изследването е въведено и като профилактично изследване при безсимптомни пациенти над 50 годишна възраст и се поема от Здравната каса.
 
Симптомите могат да бъдат най-различни - промени в честотата и вида на дефекацията, отслабване, болки, които се продължават повече от 3 месеца и нямат обяснение, което е свързано с приеима на храна или с някаква друга промяна в нормалния начин на живот, каза лекарят. Това са симптомите, които ни насочват към търсенето на такава патология и към изследването на окултни кръвоизливи.
 
„С това изследване отново търсим хемоглобин,
като представител на кръвта в изпражненията, но методите, които използваме, са други. Те са много чувствителни в 90% от случаите могат да ни покажат, че има такова кървене и да ни насочат към търсене на различни заболявания, включително и карцином на дебелото черво. И другото, което е хубаво, че определяме само хемоглобина, не нещо, което е като примес, не нещо, което го има в храната и което повлиява върху самото изследване”, разказа проф. Велизарова.
 
Тя поясни, че при другите не е така, затова там се налага да се спазва ограничителна „бяла” диета, без прием на месо, на определени храни от растителен произход.
 
Много е важно, че може да дадем количество на оценка, не просто „има или няма”, а като количество, защото според количеството вече се ориентираме и колко интензивно е кървенето и откъде може да очакваме да бъде източника на кървене, обясни тя.
 
„Точно за да разграничим  състояния на синдрома на възпаленото черво или пък възпаление, тогава влиза в сила това изследване на калпротектин, който е маркер за възпаление. В 90% от случаите на пациенти с карцином на дебелото черво показват положителни резултати за калпротектин. Може да го използваме и в това направление”, посочи тя.

Повече гледайте във видеото.