Обърнато е специално внимание на зачестилите случаи на тежки катастрофи, причинени от шофьори на луксозни автомобили

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов проведе работно съвещание с главния секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев и с изпълнителния директор на НАП Румен Спецов, на което бяха набелязани мерки за ограничаване на тежките пътнотранспортни произшествия, причинени от системни нарушители на Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Изразено е общо становище, че е необходим институционален отговор спрямо шофьорите, които целенасочено нарушават правилата за движение, демонстрирайки явно неуважение към обществото и законоустановените правила посредством разпространяването на снимки и видеосъдържание на шофиране с многократно превишена от допустимата скорост и др.

Слави Ангелов след катастрофата с Ферарио Спасов: Държавата е в кома

Предстои в кратки срокове органите на МВР да установят и изготвят база данни на водачи на МПС, които многократно са нарушавали правилата за движение по пътищата. За целта ще се използват както системата на „Пътна полиция”, така и камерите за видеонаблюдение на общините и на Агенция „Пътна инфраструктура”. Ще бъде обърнато внимание на прокурорите при районните прокуратури в страната, както и на органите на „Пътна полиция”-МВР и на районните инспектори за незабавно установяване на водачите на МПС, чиито нарушения са документирани и публикувани в различни онлайн платформи, за да бъдат санкционирани според нормативната уредба.

В хода на разговора е обърнато специално внимание на зачестилите случаи на тежки пътнотранспортни произшествия, причинени от шофьори, които управляват луксозни автомобили, без да е установен произходът на средствата за тяхното придобиване. В тази връзка Сарафов, Коцев и Спецов се обединиха около общото становище за необходимостта от проактивен подход от страна на приходната администрация, включително извършването на ревизии на собственици и ползватели на луксозни и мощни автомобили, за които има данни, че произходът на средствата може да е от нерегламентирана дейност.