Става дума за 50 продукта с по-ниски цени, които ще бъдат отбелязани с лого

Стартира кампанията „Достъпно за вас”. От днес държавата поставя фокус върху минимум 50 продукта от малката потребителска кошница. Поне 16 от тях трябва да присъстват в магазините и  да са отбелязани с логото на кампанията.

Всяка седмица включилите се търговските вериги ще предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи – хляб и зърнени храни, варива, месни и млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци.

За да разберем, че определен артикул е включен в промоцията трябва да следим къде в магазина е поставена табела с логото на кампанията „Достъпно за всеки“. Обхватът на инициативата е осем месеца, като в нея участват освен големите вериги и част от по-малките магазини.

Потребители посетиха хранителните вериги специално за старта на кампанията. Някои от тях не бяха сигурни как точно изглежда логото, по което да се ориентират за промоциите. Други веднага се възползваха от намалените стоки. Трети нито знаеха за кампанията, нито я харесаха.

От днес магазините, които участват в инициативата, ще предлагат поне 16 продукта на възможно най-ниска цена от всички основни хранителни групи.

По данни на икономическото министерство в кампанията към момента участват 200 магазина в цялата страна.

„От днес започваме да подписваме и с регионални обекти. Ние стартирахме с по-големите вериги, тъй като те имат обекти из цялата страна и по този начин можем да стигнем до по-голям брой от населението. Смятам, че на база конкурентния принцип бихме могли да стигнем до възможно най-ниските цени с фокус тези, които са от първа необходимост“, каза заместник-министърът на управлението Ивайло Шотев.

Част от икономистите обаче се усъмниха в ефективността на мярката.

„Трайно понижение много съществено едва ли ще се постигне, може би, за една част от продуктите в тази кошница ще видим някакъв спад от 5 до 10 процента, но мярката, сама по себе си, няма да доведе до сериозна корекция. Ще смъкне трайно цените новата мярка ще стане ясно от анализ на пазара, който ще изготвят всяка седмица от ресорното министерство”, добави икономистът Георги Вулджев.

„Продуктите са означени с информационна табелка. Клиентите обаче още не се ориентират”, обясни Цвета Вътова, управител на магазин.