Ангел Кунчев за вирусите, които ни очакват

Тежестта на COVID не е тази, която познавахме от пандемията. Случва се това, което очаквахме - вирусът постепенно преминава. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той уточни, че има щамове, които СЗО държи под наблюдение, но засега няма нещо драматично. Според него дори след отпадане на карантината, хората със симптоми е редно да си останат вкъщи.

На прага на вирусния сезон: Лекари и експерти призоваха да се ваксинираме срещу грип

Кунчев уточни, че все още няма случаи на грип в страната, но се очаква неговият пик да бъде през януари и февруари. „Ваксините, които се ползват през последните години, са четиривалентни. Те задължително включват два „А” щама, които най-често предизвикват пандемията, и два „Б” щама.  Всеки, който желае да се предпази, трябва да се имунизира срещу грип”, каза той.

Ива Христова: Очакваме пика на грипа през януари и февруари

Ангел Кунчев добави, че има сериозно разпространение на високо патогенна инфлуенца при птиците –птичи грип, който в този си вид не е толкова опасен за хората. „Болестта засегна сериозно България, над 1 млн. птици са унищожени”, каза Кунчев.

Целия разговор гледайте във видеото.