Експертът по киберсигурност Орен Елимелех с коментар по темата

Кибератаките са основната опасност пред правителствата и корпорациите, смята водещ израелски киберексперт.

На 7-ми октомври, денят, в който Хамас атакува Израел, еврейската държава е станала обект и на друго нападение - хакери извършват мащабна кибератака.

Израел всъщност беше доста подготвен за тази кибератака, по-добре от земната и въздушната атака. Националната кибердирекция с помощта нa много доброволци като мен и почти 100 киберкомпании се събраха, за да помогнат на бизнеса и организациите за тяхната киберсигурност. Имаше многобройни опити на кибератаки, опити за претоварване на сървърите, искане на откупи за данни, хакване, изтриване на данни, но ние успяхме да осуетим и спрем всички тях. Това заяви киберекспертът Орен Елимелих.

95% от кибератаките в световен мащаб са в резултат на човешка грешка

В Израел военната служба е задължителна и за двата пола от 18-годишна възраст. В армията младежите се обучават и на компютърни умения, които в случай на подобни кибератаки се оказват изключително полезни.

 „В армията не само получаваш оръжие, но и отговорност. И като млад войник, само на 18 години, ти управляваш инфраструктурата и информационните технологии  на цялата държава. Така че умът ти се развива. Виждаш нещата и прогресираш”, каза Орен Елимелих.

Главен прокурор в Германия пред NOVA: Войната в Украйна промени киберпрестъпността

За да подобрят своята киберсигурност, ръководствата трябва да поставят това като свой основен приоритет, което означава не само да инвестират в продажбите, но и да инвестират в киберсигурността, каза експертът.

„Това е важно, защото, за да правите бизнес, трябва да го подсигурите и ако претърпите атака с искане за откуп, имате пробив или изтичане на данни, предоставянето на услугата ви се прекъсва. Бизнесът не може да работи и може да загуби стотици хиляди. Така че на първо място, висшето ръководство трябва да постави това като приоритет”, добави той.

Според него трябва да се инвестира в добри решения за сигурност на крайните устройства и мрежова защитна стена.

„Днес организациите и предприятията трябва да обучим служителите им да бъдат по-бдителни, по-наясно с киберсигурността и да повишим знанията им. И четвъртото нещо е винаги да очаквате атака. Тя е само въпрос на време. Въпросът е кога и колко силно ще ви удари. И накрая. Инвестирайте в хората. Трябва да инвестираме и в децата си и да ги обучаваме на киберсигурност в училище”, подчерта Елимелих,.

Военен експерт: Структурите за киберотбрана трябва да се развиват

На въпрос дали сме в опасност с нашите смартфони, Той отговори: „Ще ви дам два отговора. Единият е за много чувствителна организация, а другият - за нормалната. Аз идвам от критичната инфраструктура и в Израел познаваме сигурността. Така че, когато отида в чувствителна отбранителна, военна, правителствена, поверителна организация, телефонът остава отвън. Той дори не влиза в стаята, а е навън, в трезор. Ако носите таблет, мобилен телефон, той може да бъде хакнат. Това не е толкова трудно, защото ние хакваме човека.

Така че мога да ви изпратя SMS или фишинг или WhatsApp и вие отваряте, а аз контролирам телефона ви и мога да слушам какво правите. Мога да взема списъка ви  с контакти,  местоположението ви и да имам всички ваши данни. А ако сте умни, винаги можете да използвате 2 телефона, един за общо ползване и един конфиденциален. Бих инсталирал софтуер за проверка и ако съм на държавна позиция, бих сканирал телефона си всеки месец”, каза още експертът.

По думите му изкуственият интелект определено е следващата еволюция. „Той може да се използва за добро и за лошо, както всяко нещо в света. Същото е и с интернет. Едно дете може да изпълни команда как да криптира организация на ChatGPT, да създаде софтуер за откуп. Не му трябват познания по програмиране и не му трябват 10 години, за да се научи. Удивително и тревожно, защото това създава за мен по-голям проблем. Но мога да използвам и изкуствения интелект, за да спра и осуетя тези атаки. Квантовите изчисления са следващата стъпка, а квантовите изчисления означават, че почти всяка парола може да бъде хакната наистина лесно с тази мощ. Ако вземете квантовите изчисления и ChatGPT или Open AI и ги комбинирате заедно, ще се получи голяма буря, защото дори парола от 1024 символа може да бъде хакната за минути или секунди. Което е много, много обезпокоително” допълни Орен Елимелих.

 Според него, за да сме по-добре подготвени срещу кибератаките, не трябва да се доверяваме на никого. Ако получите имейл, смс или съобщение по WhatsAp, които не сте очаквали, с хубава визия, или по мейла или ви съобщават, че сте спечелили някакъв подарък - никой не дава безплатни подаръци, така че не отваряйте това. Второ, уверете се, че не използвате една и съща парола за всичките си сайтове. Използвайте различна парола за всеки сайт, но не и на базата на името си, рождения си ден, родителите си, кучето си, котката си, Бъдете креативни. Трето, използвайте многофакторна автентификация. И четвърто, инсталирайте защита и антивирусна програма на всичките си устройства. И ако спазвате тези основни правила, киберсигурността ви ще бъде с 80% по-добра. За да хакна вас, ще ми трябват два часа, а за да хакна друга организация, ще ми трябват два дни, а на трета организация - две седмици”, каза още той.

Съветът на експерта е да се инвестира в киберсигурността още от детска възраст, защото по думите му, ако посадим семето днес, то ще порасне, а това ще доведе до по-добро и по-сигурно бъдеще. 

стажант-репортер Катерина Грънчарова 

Целия репортаж гледайте във видеото.