Той е задържан за срок до 72 часа

Софийската градска прокуратура привлече към наказателна отговорност 32-годишния мъж, опитал да подкупи двама служители на МВР – автоконтрольори в ОПП-СДВР.  Той е задържан за срок до 72 часа, става ясно от съобщение на държавното обвинение.

ОПИТ ЗА ПОДКУП: Шофьор пъхна в багажника на патрулка 1750 лв.

За престъплението по чл. 304а НК, за което е повдигнато обвинението, се предвижда наказание лишаване от свобода до 10 години и глоба до 15 000 лева. Ето какво още посочват от СГП:

"Според събраните по делото до този момент доказателства, на 21.11.2023 г. около 16:40 ч. на бул. „Черни връх“ в гр. София служителите на реда спрели за проверка моторно превозно средство, управлявано от обвиняемия. Последният лъхал силно на алкохол, отказал да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества и предложил на полицаите „Да се оправим“. След това обвиняемият пуснал парична сума в размер на 1750 лева в отвореното багажно отделение на служебния автомобил на полицаите, казвайки „Аз си тръгвам“. В този момент служителите на МВР задържали обвиняемия. Той бил съпроводен до ВМА, където отново отказал да предостави проби за изследване.

На полицейския автомобил бил извършен оглед от разследващ полицай при 04 РУ-СДВР, при което паричната сума била иззета. С това било поставено началото на разследването, за което СГП е уведомена и същото се провежда под ръководството и надзора на наблюдаващ прокурор.

Предвид събраните доказателства наблюдаващият прокурор е направил искане пред Софийски градски съд (СГС) за разрешение за принудително изземване на проби от обвиняемия с цел назначаване на необходимите експертизи за установяване на евентуална концентрация на алкохол в кръвта. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе в СГС искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража.

Източник: Софийска градска прокуратура