Акцент при общественото обсъждане беше намерението за промяна на структурата и състава на ВСС

През следващата седмица промените в Конституцията влизат на първо четене в пленарната зала. Ресорната парламентарна комисия събра на едно място депутати и съдебна власт, за да обсъдят предложените текстове. Акцент при общественото обсъждане беше намерението за промяна на структурата и състава на Висшия съдебен съвет. Прокуратурата се обяви против разделянето на ВСС.

Конституцията трябва да се променя с консенсуси, а не с компромиси, смята председателят на ресорната комисия в парламента Радомир Чолаков. Обратното броене до приемане на промените в основния закон обаче започна да тече. В същото време дойдоха и призиви за успокояване на темпото.

„Сега влизаме в ситуация на форс мажор. Не бих искал между първо и второ четене да правим редакции на коляно. Въпросът е политическите сили да преценят дали бързаме на всяка цена да приемем Конституцията в следващите 10 дни или ще бъде дадено повече време”, заяви Радомир Чолаков, председател на Комисията по конституционни въпроси. 

„Възраждане” и ИТН питат КС: С колко гласа се променя Конституцията?

„Ние с колегите бихме желали по-спокойна работа, за да имаме по-прецизни текстове и да не се създава напрежение”, категорична е Надежда Йорданова,  ПП-ДБ.
При дискусията в комисията бяха изразени позиции за това трябва или не ВСС да бъде разделен на две части.

„В принципен план подкрепяме разделянето на ВСС на две. Лицата, които биват избирани от парламентарната квота за членове на ВСС да бъдат политически неангажирани”, подчерта Галина Захарова, председател на ВКС.

„Ако депутатите решат да разделят ВСС на два органа, трябва да има механизъм да могат да си взаимодействат”, посочи Мария Павлова, зам.- главен прокурор.

„Следва да бъдат сложени рамки в конституцията по какви въпроси трябва да бъдат провеждани общи заседания”, категорична е Атанаска Дишева, ВСС.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Депутатите не приеха промените в Конституцията

От ВАС и ВКС са на мнение, че президентът трябва има последната дума при избора на председател на двете върховни съдилища. Първото гласуване на промените в конституцията в пленарната зала се очаква да бъде на 8 декември.

„Ще се случат промените в конституцията. Ще се случат по консенсус начин. Ще има реформа на прокуратурата така, както е заложено, въпреки критиките. Няма да се допусне политическо влияние”, заяви правосъдният министър Атанас Славов.