Според заместник-министъра на икономиката кампанията "Достъпно за вас" вече дава резултати

"Целта на инициативата „Достъпно на вас” е да даде възможно най-ниски цени, фокусът е върху малката потребителска кошница. Започнахме с около 200 обекта, в момента те са над 400. Наблюдаваме намаление на цените на основните храни с около 10%. За някои сезонни стоки, например зелето, там има и до 50% намаление". Това заяви в „Твоят ден” по NOVA NEWS заместник-министърът на икономиката Ивайло Шотев.

„Ние не търсим възможно най-ниската цена да бъде за сметка на качеството и съответно - на здравето на българския потребител”, заяви Шотев и уточни, че това е записано и в споразумението с участниците в инициативата. Според Шотев към днешна дата „Достъпно за вас” дава резултати. „Ако продължи да дава резултатите, които очакваме, инициативата ще бъде продължена и занапред”, заяви заместник-министърът.

Продължава поскъпването на храните на едро

Според Шотев има обръщане на тенденцията в инфлацията. „Основият натиск беше в края на 2021 г. и началото на 2022 г., когато наблюдавахме шоково поскъпване, в момента тенденцията е обърната – инфлацията продължава да намалява”, заяви Шотев. Той коментира, че една от основните задръжки на големите вериги да се включат в инициативата са били свързани с КЗК. „Продължаваме разговорите, за да осигурим най-голям мащаб на инициативата”, заяви Шотев.

По думите на заместник-министъра е абсолютно реалистична инфлацията от 4,8%, заложена от Министерството на финансите. „За мен е висока, но значително по-ниска от това, което беше досега”, заяви Шотев.

Целия разговор гледайте във видеото.