Всеки месец от началото на следващата година ще имат готовност за протестни и ефективни действия

Синдикатите в "Мини Марица-изток" отново излязоха на протест. Преди него те трябваше да се срещнат с ръководството на предприятието, но до разговори не се стигна. Целта беше да се изяснят обемите от работа за идните месеци, както и запазване доходите на работещите.

Протестиращите решиха - всеки месец от началото на следващата година ще имат готовност за протестни и ефективни действия през Министерство на енергетиката. Причината е, че хората не са сигурни дали ще получават заплатите си в началото на 2024 г., заради неяснотите по стратегията, свързана с енергетиката. 

От ръководството на "Мини Марица-изток" съобщиха, че в момента провеждат среща в близък рудник. Като посочиха още, че мениджърският екип е насочил действията си към "запазване работата и социалните придобивки на хората, които работят там". 

„Темата на NOVA“: По стандарт (ВИДЕО)

„Притеснителното е, че още от следващата година, трябва да бъде намален добива ни поне с още 5-6 милиона тона годишно. Това само по себе си означава, че ние няма да имаме достатъчно приходи за издържане на персонал. Наистина е фалит, който притеснява всички тези 6800 работника, които работят в мините”, посочи Бисер Бинев.

„Намаляване на добива на въглища, което се очертава да бъде някъде около 14-15 милиона тона, съобразно тая стратегия, която готвят управляващите”, каза протестиращ. 

„Това значи, че няма да имаме самостоятелна българска енергетика, няма да има конкурентоспособност на икономиката и всичко останало”, каза Стойчо.