Твърди се, че то е бито от пастрока си и е хранено със сух хляб

Арест във Врачанско заради нечовешките условия, при които е отглеждано 7-годишно дете.
То е открито от полицията да живее в пристройка без отопление, върху импровизирано легло от автомобилни гуми. Задържан е мъжът, който живеел с майката на детето. А то е изведено семейството от социалните работници.

Според сигнала, който подадоха зрители на NOVA, детето е преживявало в тези условия повече от година. „Студ! Една крушка само свети и това е. И от време на време, както казва то, му дават храна, ако му дадат”, каза Денис Мерджев, социален работник.

Социален работник заяви, че не е потвърдено дали детето е живяло година и половина в постройката извън къщата, но е потвърдено, че то действително е оставяно без надзор от майка си и нейния партньор, както и че условията, в които е живяло, са потресаващи.

Детето обитавало помещение, което хората описват като стар кокошарник или склад за непотребни вещи. „Условията, при които е живяло в тази пристройка са потресаващи! И детето е споделяло дори в училище, че живее в стаичка, в която има мишки и паяци”, заяви Мария Търнавска, директор на Регионалната дирекция социално подпомагане – Враца.

То казало, че рядко се храни, а храната му се е подавала през прозореца на пристройката. Там не е имало и дрехи.

СИСТЕМЕН ТОРМОЗ В УЧИЛИЩЕ? Защо момиче от Бургас твърди, че е малтретирано от свои съученици

От училището на 7-годишното дете са подали противоречива информация. Заявили, че то е споделяло, че е бито от пастрока си, но се е допускало, че може да преувеличава. „Отопление няма. Температурата е била вътре в помещението такава, каквато е била и навън – циментов под, незастлян. Просто външна пристройка. Детето казвало, че рядко се храни. Храната му се подава през прозореца”, допълни Търнавска.

Социалните работници продължават да проучват ситуацията с информация от различни източници. В момента детето е настанено в семейството на роднини. Всички вкъщи обаче твърдели, че детето лъже.
„Майката е отричала всичко това до последно, до акцията на полицията. И с тази акция действително е установено, че детето е в пристройката спящо върху гуми, върху които е имало дъска, постлана с одеало”, съобщи Търнавска.

Наблюдаващият прокурор по случая съобщи, че пастрокът вече е привлечен като обвиняем и в момента се намира в следствения арест. Грозят го от 3 до 10 години лишаване от свобода.

 „Веднага след като са събрани достатъчно данни за извършено престъпление е разпоредено незабавно провеждане на наказателно производство, в хода, на което са събрани доказателства за виновността на пастрока. Той е привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление”, заяви Веселин Тодоров, наблюдаващ прокурор.

Той обаче все още отрича това, а хората от селото дори не познават тази негова страна. „В обществото е много различен. В смисъл – отношение към детето, личен лекар, в училище се интересува и същевременно нещата са от обратната страна за съжаление”, каза Денис Мерджев, социален работник.

Към момента той е в ареста с повдигнато обвинение. „Предстои провеждане на разследване с оглед, събиране на доказателства за съпричастност към деянието и на други лица като, ако бъдат събрани такива, същите ще бъдат привлечени към наказателна отговорност”, добави Тодоров.

Повече гледайте във видеото.