Бащата на стрелеца е насилствено убит в съседно градче

Трагедия в Прага. Стрелец е открил огън в Карловия университет. По последни данни убитите са най-малко 15 души. 24 човека са ранените в тежко състояние. Полицията е открила бащата на стрелеца насилствено убит в съседно градче. По първоначална информация на местните власти той е умъртвил баща си, преди да извърши нападението в Прага.

Малко след 15 часа местно време мъж е открил огън във Философския факултет на Карловия университет. Извършителят е действал сам. Вече е елиминиран, каза полицията. Стрелбата предизвикала паника. Площад „Ян Палах”, където се намира сградата на университета, е в самия център на Прага. Там има много туристи и местни, които пазаруват преди празниците. В социалните мрежи беше пуснат призив на полицията хората да не напускат домовете си. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Някои от ранените са пострадали при опит да избягат от мястото на стрелбата.  Според полицията не се е потвърдила информацията за съучастник на извършителя. Засега няма данни за неговата самоличност или какви са мотивите за тежкото престъпление. Вече няма опасност за населението. Разследването на случая продължава.

Простреляха жена в Русе, в тежко състояние е

Граждани снимаха мъж в черно на една от терасите на университета. Според очевидци това бил стрелецът. Малко по-късно полицията обяви, че въоръжен мъж е бил елиминиран. Според кмета на Прага той "паднал от високо". Не бяха съобщени данни за евентуален мотив за престъплението.

Карловият университет се намира в Стария град на Прага, на около 500 м от историческия Карлов мост, който е притегателно място за туристите.

От МВнР изпратиха съобщение до NOVA, в което се посочва, че няма данни за пострадали български граждани. "Във връзка със стрелба  в университетска сграда в центъра на чешката столица Прага, вследствие на която има жертви и ранени, МВнР информира следното:   
По информация на посолството на България в Чехия, към този момент няма данни за пострадали български граждани. Задграничното ни представителство в Прага е в постоянен контакт с местните власти и продължава да следи ситуацията. 
При необходимост от съдействие, българските граждани могат се обърнат към посолството на България в Чехия на телефон за спешни случаи: + 420 774 790 991 или по e-mail: embassy.prague@mfa.bg". 

„Чух няколко изстрела, а след това ученици и учители се разбягаха по улиците. Аз се насочих към тълпата, без да осъзнавам какво се случва, тъй като не можех да повярвам, че нещо подобно се случва в Прага. Разбрах, че е сериозно, когато ме приближиха няколко въоръжени мъже и ме дръпнаха настрани”, сподели Иво Хавранек, който станал свидетел на трагедията.

Близо 200 студенти и преподаватели са били евакуирани от учебното заведение. По време на стрелбата много от тях са се барикадирали в аудиториите. На разпространени кадри обаче се вижда, че някои са се опитали да се скрият на терасите на университета. „Полицаите ми казаха, че нещо се случва във факултета. Дъщеря ми беше там. Скрих се и започнах да ѝ звъня, но тя не ми отговаряше. След няколко минути получих съобщение от нея и се опитвах да ѝ дам инструкции - къде да се скрие и как да се предпази”, казва Арън.

Философският факултет се намира в сърцето на туристическия център. „От едната му страна е Чешката филхармония, на няколко метра е старият площад с часовника, Карловият мост. Определено човек не може да го свърже с такива страшни новини, особено няколко дни преди най-светлия християнски празник. Наистина празничното настроение е абсолютно помрачено и предполагам за огромно нещастие, че жертвите ще бъдат предимно млади хора и тепърва ще излизат много тъжни новини от Прага”, сподели Евгения Бернщайн – българка, която живее в чешката столица. 

Властите отхвърлиха версията за тероризъм, но смятат, че извършителят е бил повлиян от други масови стрелби зад граница. Засега не е ясно дали мъжът сам е причинил смъртта си, или е бил застрелян от полицията. Свидетели твърдят, че се е самоубил, когато е видял, че силите на реда са го обкръжили. Кметът на Прага пък съобщи, че той паднал от високо.