През последния месец са одобрени 6 приоритетни проекта, заяви министърът на икономиката

Българската икономика се развива добре, в момента виждаме рекорден ръст на преките чуждестранни инвестиции. Това заяви в „Здравей, България” министърът на икономиката Богдан Богданов.

„Близо 7 млрд. лева са инвестициите за първите 10 месеца на годината. Това е над 50% повече, сравнено със същия период на 2022 г.”, заяви Богданов. Той коментира и инвестиционно намерение за производство на части за електроавтомобили в размер на 600 млн. лева, което се очаква да бъде реализирано през 2024 г. „Отчитаме конкретните параметри, терените, на които може да се осъществи”, заяви министърът.

Икономиката на България: Каква година изпраща страната ни и какви са очакванията за 2024

Богданов отчете, че през последния месец са одобрени още 6 приоритетни  проекта, 4 от които в Северна България. „Имаме инвестиции в Плевен, Разград, Шумен, Търговище, приоритетни проекти от над 100 млн. лв. Това са инвеститори, които вече са в България и развиват своя бизнес успешно”, заяви Богданов.

По думите на министъра България ще предоставя помощ за инвестиционни проекти до максимално разрешените прагове от страна на ЕК – процент на базата на размера на капиталовите разходи. „В зависимост от региона – между 30% и 60% държавата би могла да предостави помощ, за да покрие капиталовите си разходи съответният инвеститор”, каза Богданов.

Според министъра България е конкурентоспособна, въпреки липсата на работна ръка. Затова в тази насока е улеснен достъпът до пазара на труда на граждани от трети страни. „40-50% от тези кадри започват работа тук и в последствие отиват да работят в друга държава от ЕС, това е проблем на нашето законодателство, което трябва да променим”, заяви Богданов.

Денков: Във времена на предизвикателства се нуждаем от вяра и смирение

Той акцентира, че около 100 000 души могат да бъдат директно ангажирани в България. В дългосрочен план доходите трябва да се повишават, за да могат българите да се връщат в страната и да работят тук, коментира министърът.  По думите му България е една от първите страни по ръст на доходите. Целта е плавен спад на инфлацията, каза Богданов.

Министърът заяви, че има нанесени щети от 1 млн. лв. на държавната компания „Ел Би Булгарикум” заради неправилно ценообразуване на продукти. „Виждаме продукти, които са продавани под себестойността си, договори, които са сключвани с определени хранителни вериги, което е доста притеснително”, заяви министърът.

В сряда от Министерството на икономиката подадоха сигнал до прокуратурата, според който „Ел Би Булгарикум” е ощетена умишлено с близо 1,5 млн. лв. По данни на ведомството компанията е водена към фалит. 

Според министър Богданов решенията, които са ощетили „Ел Би Булгарикум”, са взети в периода от края на 2022 г. до юли 2023 г. През това време предприятието е работило на 60% от капацитета си, а договорите, които са сключвани били неизгодни, твърди сегашната власт.

Пред NOVA Венцислав Димитров, който тогава е бил на чело Държавната консолидационна компания, отхвърли част обвиненията и обясни, че нарушения е открил и той, но направени от още по-старото ръководство.

А бившият изпълнителен директор на “Ел Би Булгарикум” ЕАД Владимир Русев изпрати позиция по казуса. Ето и пълния ѝ текст без редакторска намеса:

Твърденията на министър Богданов са неверни и целят оправдание за неправомерното отстраняване на съвета на директорите на “Ел Би Булгарикум” ЕАД и легитимиране на назначеното без конкурс сегашно ръководство чрез манипулиране на общественото мнение.

Дружеството не само че не е водено към фалит, което е видно от Междинния финансов отчет на дружеството към 30.09.2023 г. и заложените в него параметри, но във въпросния период на управление за първи път реализира печалба от търговската си дейност в България.

По отношение на ценообразуването, “Ел Би Булгарикум” ЕАД реализира своите продукти по три дистрибуционни канала - собствени магазини, търговски вериги и разносна търговия. Решението за намаляване на цените се отнасяше за фирмените магазини. По отношение на търговските веригите, всяка от тях предлага различни условия на партньорство, които между другото се изразяват и в размера на таксите за маркетингови услуги. В различните случаи те варираха от 30% до 80%, начислявани върху цените на продуктите. Нашето условие за стратегическо партньорство с веригите бе да не се начисляват никакви такси за маркетингови услуги и така да постигнем трайно ниски цени. С веригата, която прие тези условия ние подписахме договор като от наша страна им предложихме преференциални цени. С останалите вериги предоговорихме условията, които наследихме и за едно тримесечие постигнахме подобряване на финансовия ни резултат с около 500 хил. лв по този дистрибуционен канал. Най-високи останаха цените на продуктите, реализирани по канал “разносна търговия”.

Тази ценова политика, съпроводена с оптимизации за 5 млн. лв за периода на нашето управление, в условия на икономическа криза, при постоянно нарастване на цените на суровините и материалите, постигна заложените търговски и социални цели - да увеличи тройно темпа на реализация и така да предотврати бракуване на продукция за около 600 хил лв, натрупана от предходното ръководство, да увеличи пазарния си дял, да осигури висококачествени продукти на достъпни цени, както и да противодейства на инфлационните процеси в страната.

Паралелно с това, политиката на управление на ръководството, което представлявах, доведе дружеството до възможност да увеличи фонд работна заплата с 38% при положение, че заплатите на служителите не бяха увеличавани от 13 години., да подпише с нова компания лицензионно споразумение като това с Мейджи, което не е правено от 20 години, да осигури възможност за разрастване на научния потенциал на компанията, да започне да се утвърждава на пазара на пробиотични продукти, да създаде перспективи за развитие на лицензионната си дейност в страни като Пакистан, Йордания, Саудитска Арабия, Полша, Израел, Монголия и Аржентина, и в крайна сметка да реализира печалба от почти 4 млн. лв към третото тримесечие на 2023 г.

Министър Богданов или е заблуден от своите подопечни, или целенасочено манипулира предоставената му информация, но и в двата случая буди недоумение неговата пасивност по отношение на поставените в общественото пространство въпроси, свързани с настоящото ръководство.

Въпросите, чиито отговори липсват, ще бъдат отправени към съответните институции, които да ги изискат по предвидения от закона ред.

“Ел Би Булгарикум” ЕАД е емблема на българската промишленост и представлява национално богатство, а като такова, то трябва да бъде съхранено и защитавано пред нездрави подбуди от всякакво естество.

Целия разговор гледайте във видеото.