Това каза адвокатът по медицинско право

Продължение на абсурдния случай, при който близки на починала в болница жена не могат да я кремират. Причината - лекарят, който трябва да се подпише на документите, излязъл в отпуск в деня на смъртта ѝ. Часове по-късно имаше и развитие. Д-р Любомир Костурков прекъсна отпуска си и се върна в лечебното заведение, за да се разплете абсурдният казус. Извинил се на близките на починалата 81-годишна жена.

Защо близки на починала жена в Горна Оряховица не могат да я кремират

Темата в ефира на „Здравей, България” коментира и адвокатът по медицинско право Мария Петрова. Тя не скри, че е видяла „няколко фундаментални грешки” в работата по казуса. По думите ѝ лекарят не издава смъртен акт, а съобщение за смърт. „След това близките трябва да бъдат попитани две неща: желаят ли техният близък, починал в болницата, да бъде освободен от аутопсия и второ – желаят ли да бъде кремиран”, обясни процедурата Мария Петрова. Според адвоката в случая става въпрос за административна, а не за лекарска грешка.

Юристът подчерта, че разрешението за кремация се издава не преди да са минали 24 часа от смъртта на пациента и не по-късно от 8 дни след настъпването ѝ.

Повече гледайте във видеото.

Редактор: Калина Петкова