Жертвите у нас са вече трима

За нов вид измама в интернет сигнализираха във Велико Търново. Става въпрос за кражба на профили в социалните мрежи и последвали преводи на пари. Двама души са станали жертва на схемата, пращайки близо 2000 лв. в неизвестна локация. Едната е обществена личност – директорът на Социалната служба в Община Велико Търново.

Росица Димитрова е била заместник-министър и понастоящем дългогодишен директор на Социалната служба. В сряда по обед получила странно съобщение от неина приятелка във Facebook. Казала ѝ, че участва в групов чат, където се пишат „лоши неща”. Предложила да я премахне. „Помислих, че става дума за стар профил. Той е хакнат още октомври месец. Казах ѝ ако може да ме махне”, казва Димитрова и допълва, че след това получила известие, че сесията ѝ е изтекла и вече нямала достъп до акаунта си. Изпратила код за достъп на своята позната, която се оказало, че също е с разбит профил. 

Любовни измами: Чужденци масово лъжат българки в интернет

Новият собственик на профила ѝ започнал да пише съобщения до приятели на бившата заместник-министърка. „В този чат аз карам хората да ходят и да превеждат различни суми, защото съм нямала възможност в този момент аз да отида”, разкрива схемата жената. Потърпевшата много се притеснила, когато нейни близки ѝ изпратили скрийншотове от чата, в който уж тя иска пари.

Двама души се хващат на измамата и превеждат в компания за парични преводи близо 2000 лева. Те и Димитрова подават сигнал в полицията, а МВР – в ГДБОП. „Това са чисти измами с усложнен механизъм. Използват се интернет сайтове, които не са на територията на страната. Това затруднява и нашата работа”, обясни началникът на ОДМВР-Велико Търново. Във връзка със случая на Росица Димитрова от МВР излязоха със съобщение, в което предупреждават да не се предоверявате, особено на нови приятели в социалните мрежи, ако ви искат пари.