Освен да даряват радост и емоции, четириногите любимци могат и да лекуват

Кучето определено е най-добрият приятел на човека. Освен да даряват радост и емоции, четириногите любимци могат и да лекуват. Всеки положителен ефект, който може да усетите при контакт с куче, се счита за т. нар. канистерапия. 

Двойна доза щастие носи практиката йога и игра с кученца. От една страна йогата, която прави тялото ни силно и гъвкаво, а ума спокоен, а от друга - контактът с малки кученца, който е естествен източник на щастие и нежност.

Всъщност терапиите с животни са добре познати. Проучвания показват, че комуникацията с кучета може да намали стреса и дори депресията, да облекчи мускулното напрежение и да се бори с редица физически увреждания.

"Целта пред учениците е да дойдат тук за да се отпуснат, а когато имаш и малко кученце в ръцете си е още по-лесно. Малките са по-пухкави от възрастните кучета и допирът с тях допринася още повече за релаксацията на нашите курсисти", обяснява учителката по йога Клеманс.

Санбернарите в Швейцария с нова роля: Ще подпомагат уязвими хора (ВИДЕО)

Стресът от натовареното ежедневие на много французи е минало. Комбинацията от релаксиращия ефект на йога и удоволствието от гушкането на пухкави кученца набира все по-голяма популярност във Франция.

Курсовете включват 20 минути йога и 40 минути общуване със сладките животинки. Концепцията се развива повече от успешно в Париж, където голяма част от хората работят много и живеят в малки апартаменти.

"Много от нас не могат да имат собствени кучета вкъщи. Така че нашите курсове са повод и възможност да се запознаем с малки кученца, да им помогнем да се социализират и най-вече да си си доставим момент на релаксация и щастие", разказва Ела Рубински, създадел на Център за йога с кучета.

След Париж, центрове за йога с кучета се появиха и в други френски градове. Едночасовото удоволствие струва между 35 и 40 евро. За сесиите, кучевъди отдават под наем свои расови животинки, които са достъпни и за продажба.

Проучвания показват, че комуникацията с кучета е успешно помощно средство за решаване на социални, психични и физически проблеми. При деца и подрастващи може да служи за превенция при трудности в училище, депресия, злоупотреба с наркотици и младежка престъпност. Канистерапията помага на хора с физически и интелектуални нарушения и дарява щастие и нежност.