Според него риск от развитие на епидемия от морбили засега няма

Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем след една, две седмици. Развитието на болестта е според очакваното, така както го прави всеки зимен сезон. Виждам как в отделни региони започва да набира скорост и очаквам, че до десет дни първите области ще обявят грипна епидемия. Това заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

По думите му е рано за наблюдения върху т. нар. „дълъг грип”. „Само на базата на една публикация не може да вадим генерални изводи. Този щам, с който сега се срещаме, е доста класически като протичане и не мисля, че ще има кой знае какви тежки последици. Всичко зависи от състоянието на организма”, каза той.

Как се промениха симптомите на COVID-19

Доцентът уточни, че няма да се налагат регионални мерки за грип. „Имаше области, достигнали близо до въвеждането на противогрипни мерки миналата седмица. Това значи около 200 на 10 000 души заболеваемост. За епидемична обстановка трябва числото да достигне 250 – 300 души”, твърди той.

Доц. Кунчев определи нивото на разпространение на варицела и скарлатина като умерено. „Ние не прилагаме ваксинопрофилактика. Варицелната ваксина трябва да бъде включена в календара за имунизации. От януари до март обикновено е периода от годината, когато шарките са най-разпространени”, обясни докторът. 

Варна - в готовност за старт на имунизациите срещу морбили, заради епидемията в Румъния

А на фона на епидемията от морбили в Румъния - за сега у нас няма сериозна заплаха от масово разпространение на заболяването. И все пак във Варна гледат с повишено внимание към имунизацията срещу морбили. Морската столица е в пълна готовност - ваксинацията ще се извършва в кабинетите на личните лекари и Регионалната здравна инспекция.

"Данните, които мога да дам са за първото шестмесечие на 2023 г., защото за цялата година се обработват в момента. Над 1 000 души за област Варна са необхванати с имунизации. Това е около 77% от обхвата на ваксинираните", заяви д-р Анка Баева, началник противоепидемичен контрол в РЗИ - Варна.

Повече гледайте във видеото.