Преговорите с Австрия продължават

„Комисията е сигурна, че Румъния и България са готови за Шенген“. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Премиерът: Ще имаме подкрепа за Шенген и еврозоната от най-предпазливите държави в ЕС

„Има допълнителни проекти от ЕС за подсилване на границата в двете страни. Аз съм дълбоко убедена и може да разчитате на нас, че границите се подсилват и преговаряме с Австрия, защото България и Румъния заслужават да са в Шенген напълно“, добави тя на пресконференцията на европейската среща на върха в Брюксел за помощта за Украйна.

По-рано днес премиерът Николай Денков заяви, че България ще бъде подкрепена от едни от най-предпазливите държави в Европейския съюз, когато преговорите за Шенген и еврозоната започнат.

„Проведох доста разговори с партньорите, които биха могли да ни подкрепят по отношение на сухопътните граници за Шенген и еврозоната. Успяхме да говорим с премиерите на Германия, Нидерландия, Словения и Финландия. Част от тези държави са известни с това, че са от най-предпазливите, винаги са внимавали по отношение на бюджетите. Разказах им как изглежда фискалната картина в България – ниските стойности на външния дълг и дефицита. Мога да кажа, че ще имаме подкрепа от тези държави, когато дойде време за обсъждане. Работим за 1 януари 2025 г.”, посочи той.

Източник: БГНЕС