На българо-румънската обаче се отчита увеличение със 141%

През януари опитите на граждани на трети страни да преминат незаконно през българо-турската граница са близо 1980. Това е с 69% по-малко в сравнение с първия месец миналата година, когато са били към 6380. Това отчитат от Главна дирекция „Гранична полиция“.

Според експертите намалението е в резултат на предприетите мерки и доброто сътрудничество с турските власти.

Златанов: Провеждаме операция по неутрализиране на група, създала канал за трафик на мигранти

Близо 1900 мигранти сами са се завърнали във вътрешността на Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата. Възможно е част от тези хора да са направили повече от един опит да влязат у нас. По подадена от българските гранични патрули информация турските власти са задържали 10 души на съседна територия. 75 нелегални мигранти са задържани на българо-турската граница от служители на „Гранична полиция“. Сред националностите на задържаните най-голям е броят на гражданите на Афганистан.

Оставиха в ареста непълнолетни мигранти, заловени при опит да преминат нелегално границата с РСМ

Миграционният натиск по българо-гръцката граница е под 1% от общия на границите на страната ни, отчитат още ресорните власти. През януари на изход на българо-сръбската граница са задържани 159 граждани на трети страни, което е увеличение с 54%, сравнено със същия период на миналата година.

На българо-румънската граница са задържани 53 граждани на трети страни, което е увеличение със 141% в сравнение със същия период на 2023 г. Сред  нарушителите на изход на българо-румънска граница най-голям е броят са гражданите на Сирия. Половината от тях са задържани на зелена граница, а останалите -  укрити в товарни автомобили.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Главна дирекция "Гранична полиция"