Надежда за децата, които са с тежки диагнози

Медицинските пробиви често изглеждат като нещо обичайно. Истински иновации няма всеки ден. „VOA Технологии” ни отвежда в лаборатория, където невъзможното се превръща в нещо възможно. В този свят гените се променят и спасяват живот.

Монро – старомоден северозападен американски град. Само на 45 минути на север от Сиатъл, той е обграден от дървета и планини. Мястото е дом на едно от най-милите семейства на света - Нейт, Ашли, Гавин и бебето Аурора.  

Гавин е на три и половина. Той обича да играе навън, смел е, прелива от енергия и иска да прави всичко сам. Той обаче не е като връстниците си. Има дифузен глиом – тумор в мозъчния ствол от висок клас в четвърти стадий,  диагностициран като терминален. Средната продължителност на живота при такава диагноза е 9 до 11-12 месеца.

Генната мутация БРАКА: Рискове и решения за предотвратяване на рак на гърдата

Туморът на Гавин е в основата на мозъка, до гръбначния стълб. За биопсия е нужна операция. В залата за тъканни култури работят с туморни клетки. Повечето идват от биопсии на пациенти или от друга правена резекция. Те се отглеждат в колби като култура. За малкия Гавин и родителите му лабораторията дава шанс за промяна на неблагоприятния изход. Те знаят, че ще има риск, но тръгват по този път с надежда. Гавин ще получи модерно лечение или КАР Т-клетъчна терапия.

Историята на Гавин и Чакота и за модерното лечение вижте във видеото на "VOA Технологии".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA)