На събитието присъстваха лидери от страни от Югоизточна Европа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на президента на Сърбия Александър Вучич за неговата подкрепа за Украйна в навлязлата вече в трета година война на украинските сили срещу нашествието на руските сили, предаде Ройтерс.

Вучич се срещна със Зеленски на срещата на върха в Тирана, в която участваха лидери от страни от Югоизточна Европа. Той предложи на Украйна още хуманитарна помощ и заяви, че вярва, че само конструктивен диалог и дипломатически решения могат да донесат мир в тази страна.

Миналата година в класифицирани документи на Пентагона се казваше, че Сърбия се е съгласила да достави оръжия на Киев или е пратила вече оръжия там, въпреки че говори за неутралитет във войната в Украйна. Сърбия отказа да санкционира Русия, с която поддържа традиционни връзки.

В коментарите си след срещата със Зеленски Вучич каза, че трябва да се имат предвид славянските връзки на Сърбия с Украйна. А за отказа на Киев да признае Косово той каза, че това превръща Украйна в една от малкото държави, които могат да говорят за териториална цялост, защото тя самата не погазва териториалната цялост на някой друг, както повечето други правят.

Украйна отказа да признае независимостта на Косово, обявена през 2008 г., в момент, в който самата тя трябваше да се справя със сепаратистки движения в пределите си – в Крим и в Източна Украйна, преди избухването на настоящия конфликт.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Габриела Големанска, БТА