Лидерът на беларуската опозиция, който е в изгнание от 2020 година, е на посещение у нас

Председателят на Народното събрание Росен Желязков разговаря с лидера на опозицията в Беларус Свeтлана Тихановска, съобщават от пресцентъра на парламента. 

"Приветстваме желанието на Беларус за установяване на демокрация и спазване на основните демократични принципи в страната – върховенство на закона, провеждане на свободни и честни избори, зачитане на правата на човека и основните свободи, плурализъм и свобода на словото". Това отбеляза на срещата председателят на българския парламент. "Народното събрание е готово да сподели своя опит, натрупан в годините след демократичните промени в България, и да съдейства за обмен на успешни парламентарни практики", подчерта Желязков.

Борисов пред Тихановска: Ще предложим в парламента да има група за приятелство с Беларус

Председателят на парламента увери Свeтлана Тихановска, че България подкрепя усилията на опозицията в Беларус за установяване на демократичен обществено-политически порядък в страната. "Ние разбираме, че Беларус е част от Европа и стремежът на беларуския народ е да споделя демократичните ценности и достижения на всички европейски държави", добави той.

"Българският и беларуският народ споделят сходна историческа съдба и стремежът ни е да съдействаме за по-доброто познаване и развитие на нашите отношения", отбеляза Свeтлана Тихановска. Тя подчерта, че опитът на България в присъединителния процес и нейните позиции в ЕС би бил изключително полезен за Беларус. "Благодарим за подкрепата на страната Ви за инициативите на ЕС, насочени към подкрепа на беларуското гражданско общество", обърна се тя към председателя на Народното събрание.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase