Денков се срещна с лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановска

Примерът на Беларус е нагледен и тъжен пример за това как в една развита европейска държава, с много добро образование, наука, технологии и развита икономика, може да бъдат „счупени“, казано разговорно, демократичните правила. Това каза премиерът Николай Денков след среща с лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановска. На срещата участва и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. 

Резултатът от това да бъде установяването на една диктатура, която не позволява развитието на каквото и да било опозиционно или демократично движение в държавата, посочи Денков. 

"Изборът е, ако имате различно мнение от управляващите, или да попаднете в затвора, или да напуснете държавата. Това е пример, който всички трябва да имаме пред очите си, защото няма държава, която да е застрахована от такова развитие. Единствената застраховка е да бъдат спазвани демократичните правила. Да няма хора, които да нямат неограничена власт. Когато има мандати на президенти, те да бъдат ограничени по брой. Историята показва, че изкушението да отидете към диктаторски режим, смятайки че вие сте най-подходящ да управлявате една държава, е изключително голямо", каза още министър-председателят. 

Изслушват Светлана Тихановска в парламента

Тихановска поздрави България за 3 март. Тя подчерта, че беларуския народ също е помогнал за Освобождението на България. Лидерът на беларуската опозиция каза: „Борим се срещу подчиняването на нашите институции, икономика и медии, срещу русификацията. Виждаме как Русия се опитва да унищожи всичко беларуско в страната ни, да разруши нашата национална идентичност“, заяви Тихановска. Тя каза, че окуражава българското правителство и народ да подкрепят Беларус в борбата срещу руските амбиции.

Вицепремиерът Мария Габриел заяви, че трябва да се прави разлика между беларуския режим и беларуския народ. Тя посочи, че „България категорично осъжда Минск като съучастник на Русия в незаконната агресия на Украйна.“ Габриел допълни, че България ясно застава зад европейската подкрепа за беларуския народ и стремежа му за изграждане на демократична държава, основана на върховенството на закона и зачитането правата на човека. „България ще продължи да участва във всички инициативи на ЕС и ООН в подкрепа на беларуското гражданско общество“, каза още вицепремиерът. „Беларус може да разчита на подкрепата на България“, каза Габриел.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase