Това обясняват в позиция от коалицията

Парламентарната група на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ приема резултата от днешното съвещание на ГЕРБ-СДС като стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог. Това обясняват в позиция от ПП-ДБ.

„Изразяваме удовлетворение, че голяма част от точките, предложени в меморандума на ПП-ДБ, са възприети и обсъдени с необходимата сериозност в предложеното от ГЕРБ споразумение”, допълват от коалицията.

Какво пише в проекта на Споразумение за съвместно управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

От ПП-ДБ уточняват, че стабилността на страната и устойчивото ѝ развитие за обозримо дълъг период са първостепенен приоритет. „Неотменима и основополагаща задача обаче е да се гарантира продължаване на реформите в съдебната власт, службите за сигурност, изборът на почтени и експертни членове на регулаторите, пълното членство в Шенген и еврозоната. Това трябва да стане при ясно поети ангажименти, което изключва формирането на мнозинства извън това на двете парламентарни формации”, уточняват още от формацията.

„Оценяваме ситуацията в момента като особено важна за бъдещето на страната и затова призоваваме колегите от ГЕРБ да започнем преговорите веднага щом г-жа Мария Габриел е отново в страната. Преговорният екип на ПП-ДБ ще се състои от лидерите на коалицията и настоящия премиер Николай Денков”, допълват от ПП-ДБ.

„За нас всеки договор е обещание между страните, а добрите обещания са спазените обещания. Ето защо ние ще предложим утре Народното събрание ефективно да приеме чрез гласуване оставката на правителството на Николай Денков”, заключват от коалицията.

„Виждам техния документ като конструктивен отговор на нашия меморандум. Сега ще се запознаем в детайли с него. Но решихме на лидерско ниво, че нашия преговорен екип  ще включва самите лидери, защото е важно за държавата да не ходим на избори. Мога да кажа едно нещо, което ми хареса в техния документ - припознали са нашата идея да има взаимно вето. Това е тип контрол, така, че никой да не може да излъчи някой, който не става. Приемаме техния отговор. Виждам, че имаме различия в някои точки, но ще коментираме след като седнем и говорим с тях”, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase