Съдът отмени мярката му за неотклонение „задържане под стража”

Съдът отмени мярката за неотклонение „задържане под стража” и не наложи друга на Илко Захариев, станал известен като Червения пират. Така той следва да бъде освободен в срок до три дни, ако решението на съда не бъде обжалвано.

„Хората, с които съм заключен, са под моето ниво. Те ме тормозят, говорят елементарни глупости, подиграват ми се. Гледат телевизия, пък аз не гледам”, посочи Захариев.

Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма - до прокуратурата, МВР или други. Адресирал реплики до лица, за които е известно, че са обществено известни. Или пък срещу такива, за които се знае, че в последните месеци са публично известни, намират място в публикации и телевизионни предавания.

Бащата на "Червения пират": Като ученик Илко нямаше психически проблеми

Отчита се това, че надали обвиняемият има реална цел да реализира деяние към изброените лица, а иска да адресира недоволство спрямо политически събития в страната. Или пък цели да придобие някаква обществена известност.

В съдебната зала дойде бащата на Илко Захариев - Николай. Той не знаел, че синът му води скитнически начин на живот, защото не са общували от 11 години. Нямал информация и че Червения пират е именно синът му. „Разбрах, когато беше предното дело, от журналистите”, каза той.

В съдебната зала Николай Захариев заяви, че ще се погрижи Илко да бъде настанен в психиатрична клиника. „Да му се подобри състоянието и да може да влезе в обществото”, уточни бащата.

Какво се знае за Червения пират в родния му град Сливен

На предишното съдебно заседание Илко Захариев заяви, че е намерил телефоните, от които са изпращани съобщенията в кошче за рециклиране в столичен мол. „Дори да се счете, че той е автор на тези закани, те не биха могли да съставляват престъпление”, посочи адвокатът на Захариев Георги Георгиев.

Според служебно назначеният адвокат Илко Захариев е използван. По думите му малко след като съдия Владислава Цариградска изнесе информация, свързана с убития Мартин Божанов и обяви, че получава заплахи за живота си – такива получиха и шефове в МВР, политици и бизнесмени.

Адвокатът на Червения пират: Той е добродушен и лесно манипулируем

„Точно в този много удобен момент се появява нашият Илко. Кръстен „Червен пират”. Най-вероятно от оперативната разработка”, допълни Георгиев.  Адвокатът отправи и критика към разследващите. „От ГДБОП отказаха първоначално да установят какво е било движението на тези апарати, от кого са били закупени?”, посочи още той.

Ако решението на съда не бъде обжалвано, Захариев ще бъде настанен в психиатрична клиника в Бургас.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.