Тя уведоми за решението си председателя на НС и ПГ на ГЕРБ

Мария Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство. Това стана с подаването на заявление до председателя на Народното събрание и Парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Документът беше внесен в деловодството на Народното събрание тази сутрин в 9:09 часа. В него се посочва още, че Габриел няма да участва в парламентарна процедура по избор на министър-председател и няма да предложи структура и състав на Министерски съвет.

Денков към ГЕРБ-СДС: Нека гласуваме кабинет с премиер Мария Габриел

В заявлението си Габриел посочва още, че договореният ротационен модел на упражняване на изпълнителната власт в мандата на 49-ото Народно събрание предполагаше смяна на премиера с вицепремиера и обратно, в предвидима и безспорна процедура.

"Балансът на политическата отговорност, съобразно обективната коалиционна тежест на субектите, формиращи мнозинството в 49-ото НС, бе споделено разбиране по време на преговорите за приоритетите на съвместно управление и механизма на вземане на решения”, пише още Габриел.

Тя подчертава, че “координираният отказ и нежелание за участие в кабинета "Габриел-Денков" на 11 министри от правителството "Денков-Габриел", чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство.

Ето какво казаха снощи от преговорния екип на ГЕРБ-СДС: „ГЕРБ отново направи жест и отстъпи, в този момент вместо да бъде оценено, постъпи ново искане и затова ние тук казваме - не. Не на постоянните нови условия и не на нови и нови условия”, заяви Мария Габриел.

„Повече няма да допуснем да бъдем използвани, притискани, натискани. Липсата на принципи взриви сглобката”, заяви Деница Сачева.

„Това, което доведе до този финал,е на практика борбата на ПП-ДБ за власт и за постове”, заяви Теменужка Петкова.

„ГЕРБ няма да участва във преговори за втория мандат”, допълни Мария Габриел.

Идва ли нов служебен кабинет и кои са вариантите за премиер?

С отказа на Мария Габриел на практика първият мандат се счита за неуспешен. Сега отново на ход е президентът. От пресцентъра на държавния глава обявиха за NOVA, че Румен Радев ще спази конституционната процедура и ще пристъпи към връчването на втория мандат едва след като Народното събрание се произнесе по указа на президента. 

Още вчера обаче от ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да подкрепят правителство с втория мандат, същата заявка дадоха и от ДПС.

Ако и второто завъртане на рулетката не се венчае с успех, тогава президентът трябва да простъпи към трети мандат, който връчва на партия по избор. Шансът обаче да се състави кабинет и тогава е малък, защото от опозизията неколкократно призоваха за избори. А от ДПС заявиха, че ако получат третата папка, ще я върнат без състав на правителство. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase