Вижте репортажа на Voice of America

През 1990 година САЩ са произвели около 40% от световните полупроводници. Днес обаче производството достига едва 12 на сто, тъй като центърът вече е преместен в Азия, съобщават от Voice of America (VOA).

Марк Лундстрьом е лидер в разработването на полупроводници и микрочипове, които са критични за съвременната електроника. Той е декан във Факултета по инженерни науки в Университета Пардю в Лафайет, Индиана.

ЕП прие първия закон за регулация на изкуствения интелект

„Пандемията от коронавирус през 2020 г. забави производството в Азия, което създаде затруднения в глобалните доставки“, казва той. „Фактът, че Щатите разчитат на чуждестранни производители показа голяма слабост”, допълва Марк. „Знаем, че AI ще трансформира обществото през следващите няколко години. А това изисква изключително мощни чипове“, посочва Лундстрьом. „Ако изостанем в сферата на AI, последствията ще бъдат огромни за страната ни - както за отбраната, така и за икономиката“, казва той.

Ще поевтинее ли строителството след въвеждането на нови технологии

Зион Чен е директор на Purdue's Burke Nanotechnology Center - „най-чистата стая на света“. Там инженерите работят денонощно, за да изведат технологиите на микрочиповете в бъдещето. Чен казва, че в центъра създават следващото поколение, необходимо за електрониката.

Ерик Холкомб, републикански губернатор на Индиана, работи за превръщането на щата в следващия технологичен гигант. Неговата визия се споделя и от други законодатели. Сред тях е и американският сенатор Тод Йънг от Индиана, който внесе Закона за чиповете и науката за 2023 г. Холкомб казва, че икономическата стабилност и националната сигурност са свързани и се допълват.

Миналото и бъдещето се пресичат: Роботи пишат ръкописни писма с химикалки (ВИДЕО)

За производството на микрочипове са отпуснати повече от 50 милиарда долара федерално финансиране. Сега Индиана е дом на един от 31 центрове за технологии и иновации в САЩ. Южнокорейският производител на микрочипове SK Hynix обяви, че планира да построи център за производство на следващо поколение чипове на стойност 4 милиарда, който ще се намира близо до Пардю.

Първото 3D принтирано училище в Европа отваря врати в Украйна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Американският производител на чипове Skywater също планира да инвестира близо 2 милиарда долара в щата Индиана, като построи два нови завода. Компаниите са склонни да инвестират в локации, в които има вече изградена инфраструктура, което може да даде конкурентно предимство на Индиана, съобщават от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America